Compleet nieuw UPS-systeem, geleverd binnen 3 weken

Vito Mol

Compleet nieuw UPS-systeem, geleverd binnen 3 weken

De afdeling Remote Sensing van VITO vernieuwde onlangs een deel van haar datacenter. Door omstandigheden moest het nieuwe UPS-systeem zeer snel geleverd en geïnstalleerd worden. Met de hulp van Legrand werd alles tot een goed einde gebracht.

VITO is een onderzoeksorganisatie die werkt voor overheden, bedrijven en organisaties verspreid over de hele wereld. De organisatie, die gevestigd is in Mol, stelt 750 mensen te werk en doet wetenschappelijk onderzoek, maakt studies en levert adviezen over een brede waaier van onderwerpen zoals klimaatverandering, voedselzekerheid, grondstoffenschaarste, duurzame energievoorziening, enz. Dennis Clarijs is Team Manager Operations bij de afdeling Remote Sensing. “Onze afdeling verwerkt aardobservatiebeelden afkomstig van satellieten, vliegtuigen en drones. We krijgen onder meer permanent opnames binnen van de aarde, die gemaakt worden door de Belgische PROBA-V satelliet, en verwerken die beelden dan tot bruikbare informatie. Zo hebben we opnames van de laatste 20 jaar in het archief opgeslagen. Met behulp van globale vegetatie opnames kunnen wetenschappers bijvoorbeeld de klimaatverandering of de toestand van het regenwoud bestuderen.

Key facts

Opslagcapaciteit

7 Petabyte

UPS

4 UPS'en van 120 kVA

Er zijn ongeveer 1200 organisaties rechtstreeks op onze distributieportalen aangesloten, waaronder de universiteiten van Harvard, Yale, Cambridge, de KUL en UCL, om maar enkele te noemen. Vorig jaar was een deel van ons datacenter aan uitbreiding en vernieuwing toe omdat we nu ook de opnames van het Europese Copernicusprogramma met de Sentinel-satellieten deels gaan hosten. Deze maken om de vijf dagen een hoog resolutie-beeld van het hele aardoppervlak. Uit al die verschillende bronnen krijgen we dus dag en nacht, het hele jaar door, gigantisch veel data binnen die we onmogelijk in een publieke cloud kunnen opslaan; dat zou veel te duur zijn. Daarom wordt alles hier bij ons opgeslagen en verwerkt tot bruikbare informatie. En daarom ook waren de nieuwe, krachtige UPS-systemen nodig. We kunnen ons geen enkele onderbreking in de stroomvoorziening veroorloven.”

Mobiele containeroplossing
Keor HPE

Systeem nodig met andere specificaties

Het nieuwe UPS-systeem dat eerst werd geïnstalleerd voldeed echter niet aan alle gevraagde specificaties. Wim Schrijvers, Facility Expert bij VITO legt uit. “De opdracht aan de installateur was een deel van het datacenter te vernieuwen omdat de capaciteit niet meer voldeed aan de nieuwe normen. Alles moest weg en alles moest vernieuwd worden: nieuwe koeling, nieuwe racks, nieuwe hoogspanningscabine en nieuwe UPS’en. Nadat alles geleverd werd, zijn we begonnen met testen en daaruit bleek dat de prestaties van de UPS’en niet volgens onze normen waren. Toen ze onder volledige belasting werden geplaatst, kwamen er plots allerlei problemen aan het licht. Ze voldeden niet aan de specificaties. Ik moet er wel aan toevoegen dat onze eisen zeer streng zijn, het gaat hier niet om UPS’en die je zomaar uit het rek neemt.” Freddy Huysmans, werfleider bij installateur Yvan Paque, bevestigt dat. 

“Tijdens extreme testen boden de UPS’en inderdaad niet helemaal wat de klant en wij gevraagd hadden. In eerste instantie hebben we nog geprobeerd het systeem te upgraden maar ook dat gaf geen goede resultaten. Omdat klantenservice ons nauw aan het hart ligt, hebben we dan maar beslist helemaal opnieuw te beginnen en op zoek te gaan naar een nieuw UPS-systeem. Maar hoe vind je dat in een periode van drie tot vier weken? We hebben contact opgenomen met Legrand en dat bleek een goede zet”.

Legrand biedt de oplossing

De vraag was om vier 120KVA UPS units te vervangen en dit het liefst zo snel mogelijk, dat wil zeggen binnen maximaal drie weken. “Het was dan ook alle hens aan dek,” zegt Tony Masure, Business Development Manager UPS bij Legrand. “Het voordeel is dat onze fabriek in Italië dergelijke systemen levert aan de hele wereld. Bovendien hadden we het geluk dat er net systemen van dat kaliber in de productie stonden. Op anderhalve week hebben we het systeem aangepast, getest en op transport geplaatst richting Mol.
In samenwerking met de productie-eenheid hebben we alles net op tijd klaar kunnen krijgen. Het was hard en snel werken voor onze service partner en voor de mensen van Yvan Paque want de oude UPS’en moesten uit de container worden gehaald en de nieuwe geïnstalleerd en getest. Er moesten ook nog enkele aanpassingen gebeuren om de bestaande batterijen compatibel te maken met de nieuwe UPS’en. Maar goed, we hebben de deadline gehaald. Ik wil er wel nog aan toevoegen dat het hier om een heel hoogwaardig product gaat voor klanten die echt weten wat ze willen. Het systeem moet aan extra eisen voldoen bovenop de normale specificaties.”

Keor HPE, conventionele 3-fase UPS-systemen met hoog rendement

Binnen het uitgebreide assortiment oplossingen voor energiedistributie van Legrand neemt de Keor HPE een speciale plaats in. Het ontwerp wordt gekenmerkt door zeer compacte afmetingen, Power Factor 1, robuust design, krachtig harmonische filter en zeer hoog rendement in online dubbele conversie mode tot 96%, zelfs bij lage belastingsgraad. Het batterijbeheersysteem waarmee de Keor HPE is uitgerust, verlaagt de TCO (Total Cost of Ownership) nog meer. Het systeem houdt de batterijen immers in optimale conditie, bijvoorbeeld door de automa tische instelling van de laadstroom.

Keor HPE

Het ontwerp is ook heel doordacht. Alle kritische componenten zijn gemakkelijk bereikbaar en het ingebouwde koelsysteem bevindt zich bovenaan. Zonder interne batterij kan deze UPS tegen de muur geplaatst worden zonder prestatieverlies. Toestellen met een vermogen tot 80 kVA zijn voorzien van interne batterijen, een extra batterijrack is dus niet nodig. En om batterijen te wisselen, volstaat het de kantelbare batterijladers uit te schuiven. Ten slotte bevinden alle communicatiepoorten zich in de interne deur. Ze zijn geschikt voor de meest gangbare protocollen: RS232-USB (standaard), ModBus-RTU via RS-485, ModBus TCP/IP en SNMP via Ethernet.

Geschikt voor kleine tot middelgrote datacenters, netwerken en telecommunicatie

De Keor HPE varieert in vermogens van 60 tot 200 kVA en binnenkort zelfs tot 500 kVA. De hoge efficiëntie, power factor 1, de compacte opstelling en de dual input maken deze UPS zeer geschikt voor onder andere kleine tot middelgrote datacenters, netwerken en telecommunicatie.


KEY PLAYERS

Freddy Huysmans, werfleider bij Yvan Paque

Freddy Huysmans
Werfleider bij Yvan Paque

Dennis Clarijs, VITO

Dennis Clarijs
VITO

Wim Schrijvers, VITO

Wim Schrijvers
VITO

Tony Masure, Business Development Manger UPS bij Legrand

Tony Masure
Business Development Manger UPS Legrand