Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Project - Zoo Antwerpen | Legrand België

ZOO Antwerpen: verdeelborden worden krachtiger, technische lokalen worden kleiner

De ZOO van Antwerpen, gelegen naast het al even beroemde Centraal Station, is bezig met een groot bouwproject. Bestaande constructies worden gerenoveerd, nieuwe gebouwen worden opgetrokken. De vrij kleine technische ruimten bleken een serieuze uitdaging voor de installateur. Legrand bood de oplossing.

verdeelbord-xl³-zoo-antwerpen

De ZOO van Antwerpen is een eerbiedwaardige instelling met een rijke geschiedenis. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) – zoals de instelling officieel heet – werd opgericht in 1844. Iets meer dan 10 jaar later werd het eerste gebouw opgetrokken, de Egyptische tempel waar vandaag de olifanten hun thuis hebben. In die tijd was het centraal station nog een houten gebouw! In de loop der jaren kwamen daar vele andere gebouwen bij waarvan sommige ondertussen beschermd zijn, wat de zaken ook niet altijd gemakkelijker maakt.

“Bij die oude gebouwen moet je inderdaad oppassen wat je doet,” zegt Eric Van Aerden zaakvoerder van Impuls.e, zaakvoerder van het bedrijf dat alle elektriciteitswerken uitvoerde. “De Egyptische tempel is aan de buitenkant hetzelfde gebleven, maar aan de binnenkant gerenoveerd. Het buffelgebouw is half nieuw en half gerenoveerd. De Savanne, een groot zelfbedieningsrestaurant met panoramisch uitzicht op een kudde Kaapse buffels en honderden vogels is dan weer, net zoals de shop aan de ingang, helemaal nieuw. Het was dus telkens anders en ook bijna altijd voor andere hoofdaannemers, want het waren ook telkens andere projecten. Een hele uitdaging, kortom.

Wat we echter overal vaststelden is dat er weinig plaats is voor de verdeelborden. In de oude gebouwen zijn er geen grote technische lokalen. Daar de moderne technieken allemaal in krijgen, is niet eenvoudig. En eerlijk gezegd, is het in de nieuwe gebouwen niet veel beter. Het was dus heel veel meten en passen, en ook af en toe flink sakkeren. Maar na ongeveer 3 jaar werken, zijn we nu bijna klaar en is alles in orde gekomen, ook al dankzij de medewerking van Legrand.”

Eisen worden groter, ruimten worden kleiner


zoo-antwerpen-samenwerking-legrand-technische-ruimte

Alle elektrisch materiaal werd geleverd door Legrand: laagspanningsborden (zowat alle types van het 4000-assortiment), metalen kabelbanen en vloerdozen. En daar bleef het niet bij. Ook het engineering traject op de verdeelborden werd gedaan in samenwerking met de installateur.

Volgens Patrick Toussaint, Application Engineer bij Legrand, kan dat niet anders meer. “In dit soort projecten beperken we ons al lang niet meer tot het puur aanleveren van de producten. Dat is gewoon onmogelijk geworden. Bij alle projecten van deze omvang geven we als fabrikant een complete ondersteuning, van de berekeningen tot het bepalen van de kabelsecties. En dat is wel nodig want een van de grote problemen van deze eeuw, in ons vakgebied dan toch, is volgens mij dat de technische ruimten altijd maar compacter worden, vooral in commerciële gebouwen waar elke vierkante meter telt. Terwijl aan de andere kant de vermogens almaar groter worden en er meer kringen bijkomen.

Eric Van Aerden heeft het al gezegd, maar het is zonder meer waar en het is een raar verschijnsel. Als fabrikant moeten we dat oplossen door altijd maar kleinere en kleinere toestellen te ontwikkelen. Hier in de ZOO hebben we nog andere oplossingen moeten zoeken, zoals het opsplitsen van de borden. Het bord met de stopcontactvoedingen in één ruimte, het bord met de verlichting of het hoofdbord staat dan weer een verdieping hoger. Binnenin zijn de borden wel modulair en kun je ze altijd aanpassen en ook de hoogte is aan te passen, maar uiteindelijk moet je de borden manueel ontwerpen. Op deze werf was het soms echt millimeterwerk.”

Stroom uit, alle deuren dicht


zoo-antwerpen-stroomuitval

De verdeelborden zijn ook zo uitgerust dat de kringen en dus ook alle automaten vervangen kunnen worden zonder dat de spanning moet worden uitgezet. Dat wordt trouwens steeds meer gevraagd. Op heel wat plaatsen is het immers onmogelijk geworden om de spanning uit te zetten om kleine herstellingen uit te voeren omdat heel wat zaken PC- of PLC-gestuurd zijn. Een spanningsuitval kan grote financiële en operationele gevolgen hebben.

“Als fabrikant spelen we daar natuurlijk op in”, besluit Patrick Toussaint. “En dat is niet het enige. Soms krijgen we vragen die tegengesteld zijn aan de gewoonte. Een voorbeeld, normaal is het de bedoeling dat bij een alarm alle deuren opengaan. We hebben ooit de installatie ontworpen voor een gevangenis en daar is het dus andersom. En dat geldt ook voor bepaalde gebouwen hier in de ZOO. Je mag er niet aan denken dat bij een spanningsuitval de deuren van de bijvoorbeeld de leeuwenkooi zouden openzwaaien. Bij het ontwerpen van een bord moet je daar allemaal rekening mee houden. En tenslotte nog iets. België is het enige land in de wereld waar er verlichting in de verdeelborden wordt geplaatst, dat vind je nergens anders. Dat hebben we dus ook bij ons moeten ontwikkelen. Flexibiliteit is een mooie deugd in ons vak.”