Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Het ontwikkelen van een circulaire economie | Legrand België

Bouwen aan een deugdzaam ecosysteem

De integratie van een circulaire economie in de activiteiten van Legrand is een belangrijk aandachtspunt van de Legrand groep op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Onze ambitie voor circulariteit


Het is de ambitie van Legrand om de ecologische voetafdruk van zijn producten via een circulaire aanpak te verkleinen, bijvoorbeeld door de hoeveelheid gebruikte materialen te verminderen en het hergebruik van materialen te bevorderen.

Het milieueffect van onze producten beperken


Een circulaire economie bevorderen betekent een cultuur op bouwen waarin vanaf de ontwerpfase rekening wordt gehouden met het einde van de levensduur van een product om zo de milieueffecten ervan te beperken.

Deze cultuur is gebaseerd op een efficiënter gebruik van natuurlijke bronnen. Het is ook gebaseerd op een volledigere terugwinning van afval, zowel voor Legrand als voor de gehele elektrotechnische sector. Legrand werkt hieraan met name aan mee door kanalen voor de verwerking van haar eigen afgedankte producten op te zetten.

Het toenemende gebruik van hulpbronnen en de toenemende afvalproductie, in combinatie met de daaruit voortvloeiende emissies, zetten bedrijven ertoe aan de beginselen van de circulaire economie toe te passen.
Patrick Ford
Directeur circulaire economie

Ecologisch ontwerp


Om de impact op het milieu te beperken, past Legrand bij de ontwikkeling van nieuwe producten de principes van de circulaire economie toe. Deze eco-design-aanpak neemt alle stadia van de levenscyclus van een product mee, van het ontwerp tot het einde van de levensduur. Legrand wil bijvoorbeeld meer gerecycleerde materialen gebruiken.

batibox-inbouwpotje-metselwerk

Inbouwpotjes gemaakt van 100% gerecycled plastic


Sinds 2020 worden alle inbouwdozen Batibox voor metselwerk geproduceerd met 100% gerecycleerde plastic.

Milieu-informatie verstrekken over onze producten


Omdat het verminderen van de ecologische voetafdruk van gebouwen samenhangt met keuzes die tijdens de ontwerpfase worden gemaakt, is het belangrijk ontwerpers en installateurs te kunnen informeren over het milieueffect van de producten die zij kiezen.

Op initiatief van bedrijven als Legrand is het PEP (Product Environmental Profile) eco-paspoort het belangrijkste milieuverklaringsprogramma voor elektrische- en digitale apparatuur geworden.

Afvalproductie beperken en afval maximaal verwerken


Legrand streeft ernaar om het afval dat komt kijken bij het produceren van producten te beperken. Bovendien tracht Legrand om de negatieve gevolgen het afval dat toch vrijkomt te verminderen door deze in het terugwinningskanaal door te stromen. Daarnaast heeft de groep zich ertoe verbonden om het gebruik van single-use plastic in haar verpakkingen te stoppen. De eerste doelstelling hiervoor is dat tegen 2024 flowpack- en geëxpandeerd polystyreenverpakkingen afgeschaft worden.

Alle CSR pijlers op een rijtje