Legrand levert niet alleen producten, maar biedt ook oplossingen

Universalis Park 1

Legrand levert niet alleen producten, maar biedt ook oplossingen

Universalis Park is een nieuw vastgoedproject in een groen park in Elsene. Het hele project voorziet op termijn in 1.200 wooneenheden. Een mooie uitdaging voor installateur CCELEC. En voor Legrand.

Keyplayers

Claudio Perroti

Business Development Manager bij CCELEC

Stéphane Houlmont

Sales Engineer Legrand

Op dit moment zijn al 168 appartementen en studio’s opgeleverd in drie verschillende gebouwen verspreid tussen de bomen van het park, vlak naast de campussen van de VUB en de ULB. Begin 2019 start de bouw van het resterende gedeelte. Het hele project kan het best omschreven worden met enkele kernwoorden: rustgevend groen, op wandelafstand van bos en stad, veel licht dankzij de grote ramen, veel comfort binnen, zonovergoten terrassen en balkons buiten en een hoogkwalitatieve afwerking. Naast appartementen, penthouses en studio’s omvat Universalis Park ook enkele handelspanden. Voor de installateur van de elektrische installaties is een dergelijk omvangrijk nieuwbouwproject altijd een hele uitdaging. U moet immers niet alleen rekening houden met de bestekken van de architect, de bouwheer en het studiebureau, maar ook met de wensen en behoeften van 1.200 eigenaars. Claudio Perrotti is Business Development Manager bij CCELEC en projectleider voor Universalis. “Het is de bekende challenge. Wanneer de appartementen zijn verkocht, moeten er altijd aanpassingen gebeuren. Een tweede stopcontact of schakelaar erbij plaatsen, is meestal geen probleem. Maar soms wil de eigenaar meer en dan moet er opnieuw in de muren geboord worden, terwijl de schilder al langs is geweest. Bovendien zijn de termijnen altijd heel kort. U bent nog niet klaar met het ene of u moet al beginnen met het andere. Maar goed, over het algemeen is alles heel goed verlopen. Ook al dankzij de flexibiliteit van Legrand."

Classe 100 binnenpost

Legrand maakt ook producten op maat

Hoewel Legrand zijn klanten een vuistdikke catalogus met meer dan 21.000 referenties ter beschikking stelt, is het mogelijk dat die waaier aan producten niet voldoet aan de regels van de bouwheer. Voor de integratie van de videofonie moest er zo voor elk appartement een specifieke plaat ontworpen worden voor het paneel van de brievenbussen. Stéphane Houlmont is Sales Engineer bij Legrand: “Het bestek van de architecten en het studiebureau vereiste een videofoniesysteem van een concurrerend merk, omdat het design ervan hen zeer beviel. Wilden we de keuze in het voordeel van BTicino doen kantelen, dan moesten we eerst een inox videoplaat op maat maken volgens hetzelfde design, en dat gaan presenteren. We hebben dat ook gedaan en ze waren heel tevreden met het resultaat. Uiteindelijk hebben ze voor onze oplossing gekozen.” Claudio Perrotti bevestigt dat. “Dankzij de flexibiliteit van Legrand hebben we de klant een gelijkaardig product kunnen aanbieden dat ook nog eens beduidend goedkoper was, het is echt een groot prijsverschil. En er is niet alleen de videodeurtelefoon. Dit maakt het ons mogelijk om in een complete videofonieoplossing te voorzien met eveneens 168 videoschermen voor deze eerste fase. Zo kunnen we het aanbestedingscontract voor de 1.200 appartementen naleven omdat het studiebureau hetzelfde materiaal vraagt voor het hele project. Nu zijn ook alle binnenposten van BTicino, niet alleen van de bestaande 128 appartementen en studio’s maar ook van alle andere die in de nabije toekomst nog gebouwd moeten worden.” Voor het toetsenbord waarmee de buitendeur van elk gebouw wordt geopend, werd dan weer gekozen voor Soliroc, het antivandaal-schakelmateriaal van Legrand. Het toetsenbord is spatwaterdicht en slagvast (IK10), misschien geen overbodige luxe in deze ‘studentikoze’ omgeving.

Een XL³ 125 modulaire verdeelkast in elk appartement

Legrand leverde alle schakelmateriaal voor de appartementen. Deze schakelaars en stopcontacten uit het LivingLight-assortiment combineren topdesign en technologische innovatie en zijn dan ook zeer op hun plaats in deze moderne, mooi afgewerkte appartementen. In elke wooneenheid en elke handelszaak vinden we ook een XL3 125-verdeelkast terug. Die stevige en esthetische verdeelkasten zijn ontworpen met het gebruiksgemak voor de installateur in gedachten. Het frame is ontgrendelbaar zonder gereedschap dankzij clips in de vier hoeken van de verdeelkast om de aaneensluiting van de kabels te vergemakkelijken. 

Die kabels worden binnengebracht via uitschuifbare kabeldoorvoerplaten die zich boven- en onderaan de kast bevinden. De kabeldoorvoerplaat klikt zich vast op de bodem van de kast, wat handig is bij het plaatsen van de kast. Goed nieuws dus voor de installateur, die zijn gereedschap even aan de kant mag leggen. De XL3 125 biedt plaats voor 1 tot 4 rijen van 18 modules. Claudio Perrotti: “Al die kasten worden bij ons in het atelier geassembleerd, genummerd en hier helemaal afgewerkt geïnstalleerd.” In de kelders, garages en andere gemeenschappelijke delen vinden we nog andere technische toepassingen terug van de kabelgoot P31, de distributiekasten XL3 400 en de Plexo uitrusting.

XL3 400 verdeelborden
P31 kabelgoten

Win-win

Voor een dergelijk omvangrijk bouwproject met vele partijen die elk hun wensen en voorkeuren hebben, is een optimale samenwerking tussen installateur en leverancier natuurlijk onontbeerlijk. Alleen op die manier kan er snel en doeltreffend geantwoord worden op de vragen van alle belanghebbenden. Over de samenwerking met Legrand is Claudio Perrotti alvast heel tevreden. “Met Legrand hebben we een goede samenwerking. Het is een betrouwbare en flexibele partner die ook oplossingen aanreikt die buiten zijn omvangrijke catalogus vallen. Het is dus niet zomaar een leverancier van producten, maar vooral een leverancier van oplossingen. Ik beschouw onze samenwerking dan ook als een win-winsituatie.”

Soliroc toegangscontrole