Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Project - Zoutman | Legrand België

Zoutman zoutfabriek


Een elektrische installatie in de uitdagende omgeving van de Zoutman zoutfabriek.

Zoutman is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in de productie en verwerking van zeezout. De productiesite in Roeselare werd onlangs gevoelig uitgebreid en gemoderniseerd. De elektrische installatie van de vernieuwde, grotendeels geautomatiseerde fabriek vormde, ook door de zoute omgeving en de strenge hygiënische eisen, een hele uitdaging. Legrand bood de nodige oplossingen.

Zoutman is het enige zoutbedrijf in Europa, en misschien zelfs de hele wereld, dat op een dergelijk hoog kwaliteitsniveau zeezout verwerkt: van voedingszout tot strooizout via toepassingen voor waterbehandeling, veevoeders, landbouw en de industrie.

Het bedrijf telt twee vestigingen, in Gent en Roeselare. Het zeezout komt met zeeschepen, vooral vanuit Zuid-Amerika en Australië, aan in Gent, vanwaar een deel via de binnenscheepvaart naar Roeselare wordt getransporteerd.

Door het groeiende succes van zeezout was de vestiging in Roeselare aan uitbreiding toe. “Zeezout wordt inderdaad steeds populairder”, zegt Jan Cerpentier van Zoutman nv. “Het is een veel ecologischer product dan het klassieke keukenzout. Het wordt op een natuurlijke manier gewonnen, het ontginningsproces is minimaal belastend voor het milieu en omvat geen chemische behandelingen.

Hoewel de totale zoutmarkt krimpt, zien wij toch nog heel wat mogelijkheden voor zeezout, vooral voor voeding en waterbehandeling. Zeezout heeft van nature immers diverse korrelgroottes die het onder meer mogelijk maken om nieuwe kruidenmixen en innovatieve voedingsproducten te ontwikkelen. Daar spelen we op in met producten die we wereldwijd verdelen.

Om onze groeiambities waar te maken, hadden we nood aan meer opslagcapaciteit in Roeselare.”

datakast project Zoutman

datakast voor de controle van het productieproces

hoofdverdeelborden XL³ zoutman

hoofdverdeelborden XL³

16 nieuwe silo's

Die grotere opslagcapaciteit is er nu. Er werd een nieuwe toren gebouwd met 16 silo’s, van elk 18 meter hoog. Daardoor kunnen er grotere hoeveelheden zeezout worden opgeslagen (220 ton per silo) en ook met diverse korrelgroottes. De productiecapaciteit van de vestiging is daarmee drie keer groter geworden. En er is meer. Jan Cerpentier: “We hechten veel belang aan duurzaamheid en kwaliteitszorg. Om onze kwaliteit nog te verbeteren hebben we een ‘optical cleaning’-installatie toegevoegd aan het productieproces. Daardoor kunnen we eventuele onzuiverheden zoals zandkorrels of stukjes schelp verwijderen, met nog zuiverder zeezout als gevolg. Onze productieprocessen worden op die manier nog verder geautomatiseerd en geoptimaliseerd. In totaal gaat het om een investering van 14 miljoen euro.”

Werken in een corrosieve omgeving

Zout is een zeer corrosief product, dat is bekend. Had dat ook gevolgen voor de elektrische installatie? “Uiteraard”, antwoordt Kristof Vansevenant, zaakvoerder van Krivalec, een bedrijf gespecialiseerd in industriële elektrische installaties dat de werkzaamheden uitvoerde. “Om maar een voorbeeld te geven. Normaal werken we in de industrie met metalen kabelgoten, maar door de zoute omgeving was dat hier uitgesloten. Metaal is te gevoelig voor corrosie en de hoogwaardige inox die wel geschikt is, was te duur. We hebben dan ook gekozen voor de ISPL-kabelgoten Van Geel uit het assortiment van Legrand. Die zijn gemaakt van kunststof, pasten binnen het budget en zijn gemakkelijk te plaatsen. Er bestaan standaard veel voorgemaakte stukken van, zodat we zelf nog weinig aan de goten moesten bijpassen. Een extra voordeel is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn, heel belangrijk in een omgeving waar voedingsproducten worden geproduceerd en waar hygiëne dus uiterst belangrijk is.” Voor Krivalec was dit trouwens ook om een andere reden een uitzonderlijk project. Omdat de fabriek zo uniek is, gebeurde de engineering tijdens de werkzaamheden zelf.

Key facts

14 miljoen

De totale investering voor de uitbreiding en optimalisering van de vestiging in Roeselare

16 nieuwe silo’s

Elke silo is 18 meter hoog en kan 220 ton zout bevatten, goed voor een verdrievoudiging van de productiecapaciteit

300.000 ton zout

De hoeveelheid zout dat het bedrijf jaarlijks verwerkt, verdeeld over de vestigingen in Gent en Roeselare

Engineering tijdens de werkzaamheden

Nico Cools is technisch verantwoordelijke bij Zoutman. Hij coördineerde de werkzaamheden en zat dan ook heel veel samen met de medewerkers van Krivalec en Legrand. “Wat onze productieprocessen allemaal inhouden, valt bijna niet uit te leggen aan een externe partij, zoals een studiebureau. Bovendien zul je een tweede bedrijf zoals dit nergens anders vinden, zodat we ook niets konden afkijken van een concurrent. De engineering en de uitvoering liepen dan ook door elkaar. Bovendien zijn we hier in Roeselare actief in de voedingsnijverheid, wat betekent dat we moeten voldoen aan een heleboel normen, die behoorlijk streng zijn. Belangrijk is dan ook dat de installateur (Krivalec) en zijn leverancier (Legrand) iets kunnen afleveren dat overeenkomstig die normen is. Als we dat zelf allemaal moeten uitzoeken en controleren, zitten we de hele dag in boeken te bladeren. Dat was trouwens een van de hoofdredenen om met Legrand en Krivalec samen te werken. Zij hebben de ervaring en de programma’s om bijvoorbeeld borden te ontwerpen; van in de hoogspanningscabine tot aan de motor is alles berekend naar vermogen, kortsluitvastheid en kabellengte, alles volgens de norm. En ze hebben een volledig dossier opgemaakt, ook voor de keuring. Het was geen eenvoudig project, maar de fabriek draait nu en ze blijft draaien, dat is het allerbelangrijkste.”

Verdeelbord met dubbele functie

Uitzonderlijke omstandigheden vragen soms om aparte oplossingen. Als ALSB-bord werd voor de distributiekast XL3 van Legrand gekozen, maar dan wel in een bijzondere uitvoering. De Key Account Engineer bij Legrand, krijgt het laatste woord: “Dat product is vooral bekend als een vermogensbord, maar hier hebben we een uitsplitsing gedaan. Het is nu een stuk vermogensbord en een stuk beveiliging van de sturing. Een dergelijk bord met een dubbel doel is vrij uniek, maar dat is zo uitgevoerd in nauwe samenspraak met de klant en de installateur. Wij weten niet welk vermogen waar naartoe moet, zij weten dat wel. Wij helpen hen daarbij en sturen om alles volgens de norm te krijgen. Dat is de adviserende rol van Legrand.”

MPX³-motorbeveiliger en CTX³ contactor

Contactdooseenheid P17 Tempra

Meetcentrale EMDX³