Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Project - AZ Sint-Maarten | Legrand België

Extra flexibiliteit dankzij Legrand in AZ Sint-Maarten

Op 15 oktober 2018 ging in Mechelen het nieuwe Algemeen Ziekenhuis Sint- Maarten open. De instelling is het resultaat van de fusie van twee ziekenhuizen uit Mechelen en één uit Duffel.

az-sint-maarten-data

AZ Sint-Maarten zal 654 bedden tellen, 96 plaatsen in het dagziekenhuis en zowat alle medische zorgen en specialiteiten aanbieden. De vraag is welk gebouw je daarvoor nodig hebt. Het antwoord bevindt zich aan de noordkant van Mechelen. Een rechthoekig complex van 100 bij 200 m, bestaande uit zeven bouwlagen en een totale vloeroppervlakte van 105.000 m2. Of om het met nog enkele andere grootheden uit te drukken: er is 600.000 m2 gipsplaat gebruikt en daarvoor waren 5,250 miljoen schroeven nodig. Best een indrukwekkend gebouw dus, maar hoe begin je aan zoiets? We vroegen het aan Jan Claesen, technisch directeur van de huidige ziekenhuisgroep en projectleider van Sint-Maarten. “De voorbereidingen zijn gestart in 2006 en met de ruwbouw zijn we begonnen in 2013. Normaal moet alles klaar zijn tegen eind 2017 zodat we met de opleveringen kunnen beginnen. We bevinden ons nu in de afwerkingsfase, maar tegen 1 mei 2018 moeten alle aannemers hoe dan ook weg zijn. We hebben dan nog vijf maanden de tijd om te proefdraaien, dat betekent alles opstarten en valideren, medische toestellen binnenbrengen en kalibreren. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat ook lukken. Op 15 oktober 2018 verwelkomen we de eerste patiënten.”

Elke patiënt aan het venster


Uiteraard wordt er in dit splinternieuwe ziekenhuis niets aan het toeval overgelaten voor het comfort van de patiënten. Het complex telt 6 grote patio’s waarrond alle kamers gelegen zijn. Resultaat: daglicht van de kelder tot de bovenste verdieping. Opmerkelijk is ook dat in de tweepersoonskamers de patiënten niet naast maar tegenover elkaar liggen, allebei aan het venster. Bovendien hebben ze ook hun eigen sanitair en een eigen televisie. En uiteraard is er ook, zoals je dat van een modern ziekenhuis mag verwachten, overal een wifinetwerk en een 2G-, 3G- en 4G-netwerk beschikbaar waar patiënten en bezoekers gebruik van kunnen maken met hun eigen toestellen. Jan Claesen: “Omdat er altijd veel verbouwd wordt in een ziekenhuis, hebben we ook maximaal ingezet op kabelgoten, zodat onze eigen technici later de nodige aanpassingen kunnen doen.” De vele kilometers kabelgoten en ander materiaal werden geleverd door Legrand. De samenwerking begon al in 2011, met de eerste voorbereidende gesprekken.

Key Facts


87 datakasten

40 km kabelgoten

+ 200km datakabel

+ 10.000 connectoren

14 O.K.

Kiezen voor Legrand


“Voor ieder project doen we een uitgebreide marktprospectie om te kijken welke partijen in aanmerking komen. Tegelijk was dat voor ons ook een ideale gelegenheid om ideeën op te doen. Op die manier zijn we in aanraking gekomen met Legrand”, vervolgt Jan Claesen. “Ze beperkten zich trouwens niet tot het voorstellen van de producten die we nodig hadden. Ze hebben ook samen met ons meegedacht over mogelijke oplossingen en zelfs extra ontwikkelingen gedaan. Ik denk hierbij onder meer aan de ‘stand alone zuilen’ in de administratieve afdelingen die zorgen voor extra flexibiliteit wanneer we bijvoorbeeld bureaus willen verplaatsen, en ook aan oplossingen voor eisen die onze ICT-divisie op tafel hadden gelegd.” Rony De Pauw, Business Development Manager bij Legrand, sluit zich daarbij aan. “Het is uiteraard onze taak om onze klanten zoveel mogelijk informatie te geven en oplossingen aan te reiken. Wij hadden natuurlijk het voordeel dat ze op de drie bestaande campussen in Mechelen en Duffel al vertrouwd waren met onze producten en dat we over een heel breed productassortiment beschikken dat in aanmerking komt voor ziekenhuizen. Maar toch dat moet je als leverancier nog altijd geselecteerd worden, niet alleen door de eindklant maar ook door de installateur en het studiebureau. Hoewel onze producten beantwoorden aan de eisen en wensen van het ziekenhuis, bestaat de kans toch dat de aannemer of de elektro-installateur alternatieven vindt die bijvoorbeeld financieel interessanter zijn. Maar gelukkig waren alle andere partijen, waaronder Engie, de aannemer technieken, uiteindelijk van oordeel dat Legrand de beste partner was.”

kabelgoot-az-sint-maarten

Het voordeel van een multinational


Sven Trossaert was als vertegenwoordiger van Legrand heel nauw bij het project betrokken. Hij wijst erop dat niet alleen het technische aspect belangrijk is bij de keuze van de leverancier, maar ook de service die daarna wordt geboden. “Voor de klant is het belangrijk om te weten dat hij later altijd een beroep zal kunnen doen op zijn leverancier. Als multinational die al jaren ervaring heeft in de ziekenhuissector, wereldwijd actief is en al bestaat sinds 1904, kan Legrand die garantie bieden. In het geval van het ziekenhuis Sint-Maarten is dat extra belangrijk. Want zoals Jan Claesen al zei, zullen ze ook na de ingebruikname nog regelmatig verbouwingswerken doen met hun eigen technische mensen. Op dat moment moet je voor de elektrische producten altijd dezelfde standaard kunnen bieden. Wij kunnen dat.” Wereldwijd actief zijn, heeft overigens nog zijn voordelen. Op een gegeven moment waren op de werf de aluminium deksels van de kabelgoten verdwenen. De normale levertermijn daarvan is 8 weken, maar daar kon de installateur niet op wachten. Gezien het strikte tijdschema moesten ze zo snel mogelijk geleverd worden. Sven Trossaert: “We hebben toen onze collega’s in het buitenland gebeld en nog een voorraad gevonden in Denemarken. De deksels waren binnen enkele dagen ter plaatse zodat de installateur geen tijd heeft verloren. Daarnaast is het voor een grote aannemer zoals Engie ook belangrijk dat ze voor de belangrijkste producten met één enkele fabrikant en dus een aanspreekpunt kunnen werken.”

Kilometers kabelgoten


Het hoeft nauwelijks gezegd te worden dat er een behoorlijke hoeveelheid elektrisch materiaal in het gebouw is verwerkt. Patiëntenoproepsystemen, televisie, brandsystemen en toegangscontrole, om maar enkele voorbeelden te noemen, lopen allemaal over het datanetwerk. De datakasten zijn van Minkels, die het voordeel bieden dat je ze op maat kunt samenstellen. De klant kiest het formaat van de kast, de types kabelinvoerplaten, deuren en zijpanelen en Legrand doet de rest.

kilometers-kabelgoten-in-ziekenhuis

Het schakelmateriaal is van Mosaic en alle onderdelen daarvan dragen een nummer. “Niet alleen de schakelaars en stopcontacten zijn genummerd”, zegt Jan De Ridder, werfleider van Engie. “Elke component van de elektrische installatie kreeg een nummer, zodat je geen plannen meer nodig hebt om alles snel terug te vinden. Ook hebben alle stopcontacten een kleur. Rood is bijvoorbeeld voor UPS en wit is een standaardstopcontact. Maar het materiaal waar we het meest mee gewerkt hebben, zijn de kabelgoten. Ik denk dat we alleen al in de gangen 40 km kabelgoten hebben geplaatst. Tel daarbij nog de kabelladers voor de verticale tracés en de draadgoten in de kamers en het zal niemand verbazen dat hier vrachtwagens vol kabelgoten zijn verwerkt.”

gang-ziekenhuis-az-sint-maarten

Perfect op schema


Opmerkelijk is dat deze complexe werf netjes op tijd klaar zal zijn. We geven technisch directeur en projectleider Jan Claesen graag het laatste woord: “Tot nu is alles goed gelukt, en dat is opmerkelijk want er wordt van alle partijen veel geëist. Ik denk dat je niet veel werven van die grootte zult vinden die in dit stadium van het project op schema zitten. En dat is niet alleen de verdienste van ons team en van de aannemers, maar ook van de leveranciers van producten. Als die niet volgen, breekt de logistieke ketting. Alle puzzelstukken moeten in elkaar passen en dat is hier gelukt. Ik heb daar veel bewondering voor.”