Hoe verloopt de aansluiting?

21/12/2022 - 13:10

Wanneer u een nieuwe woning op het elektriciteitsnet wilt aansluiten, heeft u de keuze tussen een eenfasige en een driefasige aansluiting. Wat houden beide opties in? En is het ene beter dan het andere?

 

Eenfasige aansluiting 

De meeste (oudere) woningen in ons land beschikken over een eenfasige of monofase aansluiting met een intensiteit van 40 Ampère. Zo'n aansluiting bestaat uit twee koperdraden met een wisselspanning van 230 V, en is geschikt voor een maximumvermogen van 9,2 kvA. 

Elektriciteit aansluiten op het net: hoe werkt dat?

23/11/2022 - 11:24

Wanneer u een nieuwe elektrische installatie in gebruik wil nemen, moet die worden aangesloten door de netbeheerder. Pas dan kunt u effectief elektriciteit van het net halen. Lees hier wat u moet weten om de aansluiting aan te vragen.

Welke aansluiting nodig?

Bij de aanvraag heeft u de keuze tussen een eenfasige en een driefasige aansluiting. Welke aansluiting u nodig heeft, hangt af van uw toekomstige elektriciteitsverbruik. Bij de meeste gezinswoningen volstaat een eenfasige aansluiting.

9 basistools bij elektriciteitswerken

03/11/2022 - 11:01

Wie zelf aan de slag gaat met elektriciteit, merkt al snel dat daar heel wat gereedschap bij komt kijken. Wel zult u sommige tools vaker nodig hebben dan andere. Welk materiaal legt u best boven in uw gereedschapskist?

1. Spanningstester

Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Een spanningstester is daarbij cruciaal: zo dubbelcheckt u of er geen spanning op de stroomkring zit, nadat u de stroom al heeft uitgeschakeld. Gebruik bij voorkeur een contactloze spanningstester, die niet in aanraking komt met de draad of het stopcontact.

Moet ik mijn elektrische installatie verzwaren?

18/10/2022 - 15:08

Heeft u onlangs geïnvesteerd in een laadpaal, zonnepanelen of andere zware elektrische apparaten? Dan zult u op piekmomenten misschien méér elektriciteit verbruiken dan uw aansluiting momenteel kan leveren. In dat geval is het noodzakelijk om uw elektrische installatie te verzwaren.

De grootste Legrand-showroom van Europa in Zaventem!

12/10/2022 - 11:06

Word ondergedompeld in de wereld van Legrand Group en ontdek de oplossingen van A-Z in de compleet vernieuwde showroom. Legrand stelt u graag de diverse faciliteiten voor volgens het leven van Frederik De Grote. De ondernemer die zowel voor zijn privé als professioneel leven kiest voor de totaaloplossingen van Legrand.

Wat betekent de kleur van een stroomdraad?

11/10/2022 - 13:41

Stroomdraden zijn er in verschillende kleuren, en dat met goede reden. Weten wat de betekenis is van elke kleur, is belangrijk voor een veilige aansluiting. Ontdek hier alle mogelijke kleuren en hun functie.

Bruin: fasedraad
Een bruine stroomdraad of fasedraad (symbool bij eenfasespanning: L) gebruikt u voor de toevoer van stroom naar stopcontacten. Een fasedraad heeft een dikte van 2,5 mm² en levert een spanning van 230 V. Deze draad wordt ook wel plusdraad genoemd, aangezien er altijd spanning op staat.

Zo kiest u de juiste elektriciteitskabel

28/09/2022 - 09:28

Afhankelijk van de werken die u binnen of buiten moet uitvoeren, heeft u verschillende elektriciteitskabels nodig. Kom hier meer te weten over de meestgebruikte kabels en hun toepassing.

5 veelvoorkomende kabels

Onderstaande elektriciteitskabels en -draden worden het vaakst gebruikt voor residentiële toepassingen: