Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Docks Bruxsel | Legrand België

​​​​​​​Docks Bruxsel


8 bioscoopzalen, 110 winkels, 600 bewegingsdetectoren

Op 20 oktober 2016, iets meer dan drie jaar na de eerste spadesteek, werd Docks Bruxsel plechtig geopend. Dit winkel- en belevingscentrum is een in vele opzichten uniek project, ook voor Legrand. Met uitzondering van de verlichting is de hele elektrische installatie uitgevoerd met producten uit het Legrand-assortiment.

Docks Bruxsel is niet zomaar een shoppingcentrum. Het heeft veel meer te bieden dan de meer dan honderd winkels (met 116 merken waarvan 41 voor het eerst in Brussel te koop zijn) en 15 horecazaken. Het 60.000 m2 grote complex omvat ook nog 8 bioscoopzalen, een evenementen- en feestzaal voor 1.500 personen, een indoor avonturenparcours (ook geschikt voor team buildings), 7.000 m2 kantoorruimte en een parking voor 1.700 auto’s en 265 fietsen.

Het is bovendien goed gelegen aan de Van Praetbrug in Brussel en het zeekanaal Brussel-Schelde, waardoor het een van de weinige grote winkelcentra is, in België en misschien zelfs in Europa, dat ook met de boot bereikbaar is.

Ook aan het ecologische aspect werd bij het ontwerp heel veel aandacht besteed. Zo werden de energieverslindende airconditioningssystemen vervangen door een natuurlijk ventilatiesysteem via het glazen dak, dat is uitgerust met panelen die afhankelijk van de temperatuur afzonderlijk kunnen opengaan.

Het verwarmingssysteem maakt dan weer gebruik van het warme water van de verbrandingsoven die zich naast het complex bevindt. Ten slotte voorzien 4.500 zonnepanelen het winkelcentrum van groene energie.

Ook de meer dan 600 autonome bewegingsdetecoren van Legrand passen perfect binnen deze milieuvriendelijke aanpak. Deze autonome bewegingsdetectoren zijn een ideale oplossing om energie te besparen. Deze automatische schakelaars zijn een ideale oplossing om energie te besparen. Bovendien zijn ze multifunctioneel.

Foto oplossing ventiliatiesysteem

633 veiligheids-verlichtingstoestellen

De elektriciteitswerkzaamheden werden uitgevoerd door de onderneming Putman. Gaetano Leclercq, Project Manager van het bedrijf, legt uit: “Die bewegingsdetectoren hebben we werkelijk overal geïnstalleerd. In alle gemeenschappelijke delen, in de traphallen, de parkings, de gangen en de ondergrondse opslagplaatsen. En daarnaast is er ook nog al de andere gebruikelijke Legrand-producten die we hier hebben geplaatst: schakelaars en stopcontacten, datakasten, distributiekasten en ook de 633 veiligheids-verlichtingstoestellen van het LVS2-systeem. Via dit systeem wordt de hele veiligheidsverlichting gevolgd met pc. Zo kan men bijvoorbeeld zien of er ergens problemen zijn of als er een batterij vervangen moet worden.”

LVS2, de afkorting van Legrand Vision System, werd inderdaad ontworpen voor het beheer van veiligheidsverlichtingstoestellen. Met behulp van de bijbehorende software kunnen gebruikers toezicht houden op één of meerdere gebouwen, verdiepingen of zones. Op die manier kunnen onderhoudswerkzaamheden beter worden voorbereid en gemakkelijker worden uitgevoerd. Het type dat in Docks Bruxsel werd geïnstalleerd, werkt met LED-technologie, wat heel wat voordelen biedt.

Sfeer beeld ingang Docks Bruxsel

sfeer veiligheidsverlichting Legrand

Veiligheids-verlichting met led

Gezien het belang dat Docs Bruxsel hecht aan duurzaamheid hoeft het niet verwonderen dat er ook voor de veiligheidsverlichting werd gekozen voor een milieuvriendelijke oplossing. Het autonome Ura Oneveiligheidsverlichtingstoestel is uitgerust met led’s die weinig energie verbruiken en lang meegaan. Ze staan ook garant voor een laag energieverbruik en lage onderhoudskosten. Bovendien worden ze gevoed door NI-MH-batterijen wat de milieu-impact van het systeem nog vermindert. Ook voor de installateur heeft de Ura One LED nogal wat voordelen. Zowel voor de installatie zelf als voor de elektrische aansluiting zijn er allerlei snufjes die de installatietijd drastisch verkorten. Zo is elk toestel gemakkelijk toegankelijk, eenvoudig te monteren en kan de bekabeling vanuit elke richting aangebracht worden.

Verschillende sfeerbeelden schakelmateriaal, stopcontact

Een werf van 14 maanden

De elektriciteitswerkzaamheden gingen van start in augustus 2015. In het begin stonden er 10 werknemers van Putman op de werf, op het einde waren dat er 125 en werd er 12 uur per dag en 6, soms 7, dagen per week gewerkt. Gaetano Leclercq: “Zo gaat het nu eenmaal op grote werven, als elektricien ben je altijd afhankelijk van de andere beroepen. Er waren ook nog veel problemen met water in de parkings wat natuurlijk geen goede zaak is voor de elektrische installatie. Maar uiteindelijk hebben we alles op tijd opgeleverd en was iedereen tevreden, wat het belangrijkste is. Maar het was wel soms spannend. In het kantoorgebouw hebben we gewerkt tot 6u ’s morgens. Om 7u werden de kantoren in gebruik genomen. Met ‘we’ bedoel ik overigens de 5 divisies van Putnam die aan dit mooie avontuur hebben meegewerkt. Waarom we met Legrand werken? Allereerst omdat Legrand een compleet assortiment heeft, je kunt er alles vinden. Ten tweede zijn de prijzen van Legrand zeer concurrerend. We hebben goed vergeleken en toch voor Legrand gekozen, dat zegt genoeg. En ten slotte voor de technische ondersteuning die we krijgen, ook bij het indienen van de offertes.” De onderneming Putman kon inderdaad al in de beginfase rekenen op de medewerking van Legrand. Vincent Menier, Key Account Engineer van Legrand: “Ook voor deze werf deden we een voorstel op basis van wat door het studiebureau werd gevraagd. Legrand biedt dan ook technische ondersteuning van het ontwerp van de installatie tot en met de uitvoering ervan.”

sfeer beeld power oplossing Legrand