Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Project - Creagora | Legrand België

Créagora: een avant-garde-architectuur ten dienste van de sociale innovatie

In april heeft de Christelijke Mutualiteit in de heuvels van Namen, in Champion, een nieuw gebouw ingehuldigd: Créagora. Deze infrastructuur, die haar naam dankt aan de samentrekking van Création (schepping) en Agora (verzamelplaats), huisvest verscheidene diensten van het ziekenfonds om er een deelplek van te maken, waar sociale innovatie centraal staat. Voor dit project werd het bedrijf Lamelec in de arm genomen, dat heel wat apparatuur van Legrand heeft geïnstalleerd, met name om het gebouw te beveiligen.

Créagora is perfect zichtbaar vanaf de E411 en profileert zich als een baken in het landschap van Namen. Met zijn bijzondere volume maakt de constructie verstandig gebruik van de ligging door verschillende ingangen vanaf de begane grond te voorzien. Het gebouw is het laagst aan de straatkant en wordt sterk opengetrokken naar het landschap achteraan. Als men naar de oppervlakte kijkt, had het een zeer massief bouwwerk kunnen zijn. Maar de architectenbureaus Atelier d’Architecture en Atelier 4D hebben het een opmerkelijk design gegeven. Het gebouw ziet er zeer organisch uit, alsof het één is met de omgeving. De zinken gevelbekleding, die het bedekt als een dunne huid, zorgt voor een lichte uitstraling.

Niet alleen werd de ecologische voetafdruk van dit nieuwe gebouw zo klein mogelijk gehouden, het wil ook het formele en informele contact tussen de gebruikers bevorderen. Daarvoor zijn onder andere grote plateaus, vergaderzalen, co-working- en opleidingsruimtes voorzien. Het geheel komt samen in een aangename en spectaculaire centrale as. De Christelijke Mutualiteit heeft de ideale ruimte gevonden om contact en sociale innovatie te ontwikkelen.

creagora interieur

"Wij hebben de elektriciteitsvoorzieningen van het gebouw beveiligd.” - Didier Lamaire

Sociaal doel


Hier verscheen installatiebedrijf Lamelec ten tonele. «Wij hebben gewerkt voor rekening van de aannemer die het gebouw heeft gezet”, aldus Didier Lamaire, gedelegeerd bestuurder van dit bedrijf van 45 personen, dat hij samen met zijn zoon Olivier leidt. Om het contract binnen te halen moest er eerst een charter worden ondertekend dat paste in het kader van het sociale doel van het gebouw. “Wij moesten ons immers engageren om mensen aan het werk te zetten die een traject van professionele re-integratie volgden”, legt de installateur uit. «Daarom hebben wij samengewerkt met een gespecialiseerde organisatie om minstens 10% van de uren van de werf aan deze arbeidskrachten toe te vertrouwen.”

ura-one-noodverlichting

Energiezuilen

Het bedrijf Lamelec heeft eerst alle schakelborden en de aftakkingen ervan geplaatst (twee borden per verdieping). “Stroom en data worden naar de werkplekken verdeeld via energiezuilen en verlengsnoeren”, vertelt Olivier Lamaire. «Op die manier wordt elk kantoor bediend, terwijl de esthetische uitstraling van de inrichting van de kantoren behouden blijft.” Lamelec heeft ook de distributie van de sterkstroom en de zwakstroom gerealiseerd door middel van P31 kabelgoten en DLP wandgoten.

"Om verder te gaan moeten wij de noden van de klant analyseren en hem de beste oplossing voorstellen." -Dominique Brisbois

creagora-energiezuil-plafond

Continue stroom


Ook de elektriciteitsvoorziening in het gebouw was het werk van Lamelec. Zo hangt er in de kelders, naast de ALSB van het XL3 4000-gamma, een UPS Keor T van 60 kVA, aldus Olivier Lamaire. «Een indrukwekkende installatie, bestaande uit een reeks batterijen die bij een stroomstoring onmiddellijk de nodige stroom leveren.” U moet weten dat er in het gebouw met name een callcenter van de mutualiteit gehuisvest is, waarvan de werking nooit mag worden onderbroken. De leden van het ziekenfonds moeten antwoorden krijgen op hun vragen, die vaak te maken hebben met ernstige persoonlijke problemen.

Nog op het gebied van de beveiliging van het gebouw heeft Lamelec ook noodverlichting van URA One en alle videofonie van BTicino geplaatst om de toegang tot het gebouw te controleren. Ten slotte werden er, om energie te besparen, bewegingsmelders geplaatst, waardoor het licht in de verschillende ruimten automatisch uitgaat.

XL³4000-verdeelkast

UPS-keor-T-noodstroom

 

kabelgoot-p31-met-noodverlichting

 

Een grote werf


De eerste steen van Créagora werd in augustus 2015 gelegd en het gebouw werd in april 2018 ingehuldigd. Dat is een hele krachttoer voor een constructie van dergelijke omvang. “Onze interventie heeft een jaar geduurd en er zijn zesduizend werkuren in gekropen. Wij hebben een team van vier werknemers ingeschakeld en de mensen die een traject van sociale re-integratie volgden, hebben het zware werk gedaan, zoals kabels trekken, zuilen plaatsen, kabelgoten leggen enz.”

“Natuurlijk, hoe dichter de deadline naderde, hoe meer nieuwe apparatuur er van ons werd gevraagd”, glimlacht Didier Lamaire. “In het begin waren er 10 datapunten besteld. Uiteindelijk werden het er 30. Maar de opleveringsdatum schoof geen seconde op. Wij moesten ons snel aanpassen! Dat hoorde erbij. Maar wij moesten ook kunnen rekenen op onze leverancier, die ons snel het bijkomende materiaal moest kunnen leveren. Op dat vlak verloopt alles altijd goed met Legrand. Wij konden rekenen op de flexibiliteit en het snelle reactiever - mogen van de onderneming.” “Wij werken sinds zo’n zeven jaar met Legrand aan grote projecten”, benadrukt Didier Lamaire. “Enkele van de realisaties die wij in samenwerking met de groep tot een goed einde hebben gebracht zijn de Procoplast-fabriek in Lontzen en het gebouw van Média Sambre in Charleroi (RTBF).”

sfera-buitenpost-videofoon-intercomsysteem

 

Samenwerken met de opdrachtgever


"Wij konden hand in hand samenwerken met de opdrachtgever, die wel oren had naar onze voorstellen”, benadrukt Didier Lamaire. «Wij hebben ook nauw samengewerkt met Legrand om hem, snuisterend in de catalogus, de beste technologieën voor te stellen. Zo hebben wij de oplossing van de zuilen in de kantoren bedacht om de stroom naar de werkplekken te brengen.”

Dominique Brisbois, Key Account Manager bij Legrand, treedt hem bij: «Voor de keuze van het beste product is een nauwe dialoog met de eindklant een must. Er moet altijd een algemeen laagspanningsbord (ALSB) zijn, maar om verder te gaan moeten wij de noden van de klant analyseren. Op die manier hebben wij de oplossing van de zuilen en de verlengsnoeren uitgedokterd. En in deze samenwerking is het altijd de installateur, in dit geval Lamaire, die de rol van ambassadeur van Legrand op zich neemt.”
Dominique Brisbois is formeel: eerst moet de geknipte technische oplos - sing worden gevonden, waarna de installateur ze voorstelt aan de opdrachtgever. «Onze ervaring leert ons dat deze laatste ze in 90% van de gevallen aanvaardt omdat het nu eenmaal de beste technische oplossing is.”