Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo print

Project - Van Marcke | Legrand België

Van Marcke


Een magazijn en elektrische installatie om u tegen te zeggen

Onlangs nam Van Marcke, Belgisch marktleider in de distributie van sanitair en centrale verwarming, een nieuw distributiecentrum in gebruik. Het gebouw is gigantisch. De elektrische installatie is navenant.

Wanneer beginnen de fabrikant en de installateur (in dit geval Decat Energy Technics) eigenlijk samen te werken om een dergelijke opdracht tot een goed einde te brengen? Vanaf het prille begin, zo blijkt. De Key Account Manager Panelbuilding bij Legrand was al vanaf de start bij het project betrokken: “Het is niet alleen onze taak als fabrikant om onze materie heel goed te kennen, maar ook om de ideeën van de opdrachtgever en installateur te verfijnen en ze permanent de nodige ondersteuning te geven, iets wat we voor deze grote werf hebben gedaan vanaf de aanbestedingsfase. Voor een dergelijk project is ook altijd een constante wisselwerking nodig. Er komen machines en aansluitingen bij en andere aansluitingen en hoofdborden moeten verzwaard worden. In samenspraak met alle partijen proberen we altijd tot een zo optimaal mogelijke oplossing te komen.”

Een milieuvriendelijk magazijn

Van Marcke is een flink uit de kluiten gewassen familiebedrijf (1.600 medewerkers en vestigingen in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Malta en de VS) dat installateurs, particulieren en de doe-het-zelfmarkt een brede waaier van oplossingen biedt in verband met water en warmte. Het gaat hier onder meer over badkamers en wellnesstoestellen, keukens en energiezuinige installaties voor verwarming en klimaatregeling. Alles samen heeft de onderneming bijna 30.000 artikelen permanent in voorraad, plus nog eens enkele miljoenen referenties die ze wanneer nodig bestellen bij de leveranciers.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het nieuwe distributiecentrum liefst 80.000 m2 groot is. In de zomer van 2019 komt daar nog een kantoorgebouw bij van 8.000 m2. Opmerkelijk is ook dat Van Marcke bij de bouw en het gebruik van EDC (Excellent Distribution to Customers) voluit de kaart trekt van de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Aldric D’Oultremont is Project Manager van het EDC: “Het gebouw is inderdaad CO2-neutraal, waterneutraal en klimaatneutraal. We gaan bijvoorbeeld geen brandstoffen gebruiken maar halen alle warmte en koelte uit de grond via geothermische boringen. Waterneutraal betekent dat we totaal onafhankelijk zijn van het waternet. We filteren al het regenwater tot drinkwater.” En daar blijft het niet bij.

Sfeerbeeld magazijn binnenkant Van Marcke

BREEAM-scores: very good en excellent

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn bij Van Marcke geen loze woorden. Een van de doelstellingen van het bedrijf is ‘rekening houden met de grenzen van de planeet’. Ze kiezen er ook voor om ‘hun ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden'. Die belangrijke missieverklaringen uitten zich duidelijk bij de bouw van het distributiecentrum. “Tijdens de planningsfase hebben we besloten om een BREEAM-certificaat te halen”, vervolgt Aldric D’Oultremont. “Voor het distributiecentrum mikken we op een ‘very good’ score en voor het kantoorgebouw gaan we zelfs voor ‘excellent’. Dat certificaat houdt een heleboel zaken in waarmee u zowel tijdens de bouw als tijdens het gebruik rekening mee moet houden. Milieuvriendelijkheid ligt voor de hand. Maar u moet ook de impact op de stakeholders, dat zijn bijvoorbeeld de buren, zo klein mogelijk houden. Dat betekent onder meer bouwen binnen bepaalde geluidsnormen, FSC-gelabeld hout gebruiken, de verpakkingen tot een minimum beperken, gebruik maken van minder vervuilende verven, enz. Dat allemaal maakt het bouwproces ingewikkelder en er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. Maar dat is nu eenmaal ons engagement. Voor ons is het welzijn van onze medewerkers, van onze stakeholders, buren en aannemers heel belangrijk.” BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’. Het is de meest gebruikte beoordelingsmethode om de duurzaamheidsmethode van een bouw project te analyseren, te verbeteren en te bepalen

Automatisch magazijn

80% van de orders die het EDC verwerkt, wordt automatisch afgehandeld. Denk daarbij aan lange transportbanden waar bijna permanent dozen over rollen. Het distributiecentrum beschikt ook over een eigen verpakkingsafdeling, waar Van Marcke producten verpakt of herverpakt en waar ook gewerkt wordt voor derden. De grotere stukken uit het assortiment worden manueel gepickt met een heftruck. Een grotendeels automatisch magazijn, laadpunten voor de vele heftrucks, een keuken, klimaatregeling en dat allemaal in een magazijn van 240 m x 240 m, zonder het kantorencomplex erbij te tellen. U begrijpt dat de elektrische installatie een behoorlijk groot project was en is. “Dat klopt”, zegt Ruben Maertens, medewerker van installateur Decat Energy Technics en samen met zijn collega Wouter Debruyne projectleider op deze werf. “Ja, we zijn hier met twee projectleiders, het is echt te groot om dit alleen te doen. We zijn begonnen in september 2018 en het einde is nog niet in zicht. We voeren hier zowat alle mogelijke technieken uit: bekabeling, databekabeling, inbraakbeveiliging, branddetectie en camera’s. Het is een heel boeiend project, ook al omdat de samenwerking met Van Marcke en Legrand heel goed verloopt.

Kabellader in het magazijn Van Marcke

datakast Legrand

In totaal hebben we 200 km vermogenskabels en 35 km datakabels geplaatst, plus nog eens 35 verdeelborden, waarvan 3 hoofdborden. De borden ontwerpen en bouwen we overigens zelf. Daarbij maken we gebruik van de XL PRO³ Panel- en XL Pro³ Berekeningsoftware van Legrand, wat het werk een stuk gemakkelijker maakt. Je kunt er onder meer vrij snel aanpassingen mee doen en dat is soms nodig als op de werf blijkt dat de ruimte die oorspronkelijk voor een kast gepland was, plots enkele centimeter kleiner blijkt te zijn. Dan moet je snel kunnen schakelen en met die software kan dat.” Heeft zo’n BREEAM-certificaat ook een invloed op het werk van de installateur? Ruben Maertens: “Uiteraard. Alles wordt gecontroleerd en alles wat we doen, moet zo energiezuinig mogelijk zijn. Elke gram afval die we produceren, wordt hier gewogen en ter plaatse verwerkt. Daarom ook hebben we onze leveranciers gevraagd om hun producten zo optimaal mogelijk te verpakken. Gelukkig verpakt Legrand heel zuinig.”

Power oplossing Legrand bij Van Marcke

dataoplossing Legrand bij Van Marcke

Mooie toepassing van XL³-gamma

35 verdeelborden, dat betekent ook 35 kasten. Jean-Luc Decroos: “Dit project is inderdaad een zeer mooie toepassing van het Legrand XL3-gamma, een assortiment wand- en vloerkasten. Naast die kasten heeft Decat hier overigens ook de 2 MatrixCube datakasten van Minkels, een merk van Legrand, geïnstalleerd met een ingebouwde UPS. Wat de milieuvriendelijkheid betreft, het is ook de doelstelling van Legrand om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden en het milieu zoveel mogelijk te beschermen.” Ten slotte nog dit: waarom koos de installateur voor Legrand? We geven Ruben Maertens graag het laatste woord: “We werken veel met Legrand. Ze hebben een zeer uitgebreide catalogus, bieden een goede service en zijn een betrouwbare partner, waarmee we altijd heel vlot samenwerken.”

MatrixCube met PDU