Woning met vakantiegevoel

woning met vakantiegevoel

Woning met vakantiegevoel

Op het drielandenpunt van de provincie Luxemburg is de zee veraf. Toch hebben de eigenaars van deze woning naar eigen zeggen een constant kust-gevoel. De bouwheer: “Toen we deze plek per toeval ontdekten en de prachtige natuur zagen, hadden we het gevoel dat we ons vlak bij de zee bevonden. Voor de bouw van het huis lieten we ons inspireren door de vakantiewoningen die we gehuurd hadden in Zuid-Frankrijk, Italië en Kreta.”

Voor de bediening daarvan doet de bouwheer een beroep op de kennis en het vakmanschap van de Legrand Group Belgium en met name het van oorsprong Italiaanse BTicino, specialist in domotica.

Italianen en design, ze worden terecht vaak in één adem genoemd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat BTicino hoge toppen scheert als het aankomt op technologie in combinatie met design.

Bouwheer: “Een vlotte bediening van de buitenverlichting is belangrijk. Je hebt vooral ’s avonds geen zin om te staan knoeien of te lopen zoeken naar de juiste knop. De domotica moet daar haar werk doen. Ik kwam automatisch bij BTicino uit, dat oplossingen aanbiedt in de meest uiteenlopende omgevingen.”

Volgens de bouwvoorschriften van de gemeente mogen op deze grond alleen moderne woningen met een plat dak worden gebouwd en dat is precies wat de eigenaars voor ogen hebben. Samen met de architect komen ze tot een ontwerp van drie op elkaar gestapelde kubussen, die perfect worden geïntegreerd in het landschap.

Gezien het hoogteverschil wordt de woning tegen de heuvel aan gebouwd,waarbij de focus ligt op de groene omgeving. Om licht en ruimte te creëren is de buitenverlichting erg belangrijk. Die bestaat uit discrete ledlampjes, die niet alleen zorgen voor een warm, ingetogen licht, maar ook het niveauverschil in de tuin mooi accentueren.

Bouwheer: “Om te voorkomen dat je bij het binnenkomen recht binnenkijkt in de slaapkamers, hebben we vlakke deuren geïnstalleerd. Je ziet eigenlijk amper dat het deuren zijn. We hebben de handgrepen achterwege gelaten en hebben gekozen voor een verticale metalen stang. Op die manier creëer je een soort trompe-l’oeil effect.”

De slaapkamers hebben elk een eigen badkamer met inloopdouche en wastafel. De masterbedroom heeft bovendien ook een bad. Voor het materiaal van het bad en de wastafels is gekozen voor Corian®.Tegen de wand geven tegels in een warme zandkleur elke badkamer een sfeervolle uitstraling. Elke slaapkamer heeft een ingebouwde kleerkast en op de masterbedroom sluit daarbovenop een ruime dressing aan, waarin de bouwheer zijn grote collectie overhemden kwijt kan. In het hele huis liggen grote, witte keramiektegels van Italiaanse makelij. “Het is praktisch en het zorgt voor continuïteit, zodat het huis één groot geheel vormt”, verduidelijkt de bouwheer.

Voor de plinten heeft de bouwheer ook een oplossing bedacht. “In moderne huizen zie je zo goed als geen plinten meer, maar plinten hebben wel degelijk hun nut. Houten plinten waren geen optie omdat ze snel beschadigd raken. Daarom hebben we beigekleurige stenen plinten gekozen die we met behulp van een l-vormige aluminium lat geïntegreerd hebben in het pleisterwerk.” Op de benedenverdieping bevindt zich ook een studeerkamer met een schitterend uitzicht op de groene heuvels. “De mooiste kamer van het hele huis”, zegt de heer des huizes. Als hij een kastdeur opentrekt, blijken er geen klasseermappen achter te zitten, maar komt er een uitklapbaar tweepersoonsbed tevoorschijn. Deze mensen ontvangen graag gasten, zoveel is duidelijk. Naast de reusachtige luchter van handgeblazen Venetiaans glas is het enige andere opvallende element in de inkomhal de lift. Met zware boodschappen de trap naar de keuken oplopen, vindt de vrouw des huizes geen aanlokkelijk vooruitzicht, bijgevolg werd er algauw beslist een lift te installeren.“Niet alleen erg handig voor de boodschappen, maar ook voor bezoek dat slecht te been is”, merkt de bouwheer op.

In een huis waar blijkbaar aan alles is gedacht,mag een geavanceerd domoticasysteem niet ontbreken. Ook hiervoor kloppen de eigenaars aan bij BTicino en dat hebben ze zich nog niet beklaagd. De samenwerking met electricien René Antoine heeft geleid tot een resultaat dat hun verwachtingen nog oversteeg. De eigenaars: “Een aantal dagelijkse handelingen zijn geautomatiseerd, en wel op zo’n manier dat het allemaal heel eenvoudig lijkt.Terwijl er ongetwijfeld eigenlijk heel wat complexe technologie bij komt kijken.” Dat is nog een klein understatement.

BTicino is er op een elegante manier in geslaagd om uiteenlopende functies terug te brengen tot eenvoudige bediening via een knap gestileerde touchscreen. De bediening en sturing van de lichten, de instelling van de verwarming, de weergave van geluid en muziek in de woning...Via de touchscreen of de praktische draadloze afstandsbediening worden de automatische systemen in een oogwenk bediend. 

BTicino: “Tevredenheid van de klant is uiteraard ons doel, daar doen we het voor. De klant kiest voor het geheel dat wij kunnen bieden: een vlekkeloze service, een strak en geavanceerd design en hoogstaande technologie. Daarbij streven we inderdaad naar maximaal gebruiksgemak.

Domotica is er om het leven van de mensen te vereenvoudigen, niet om het nodeloos complex te maken met allerhande snufjes en knopjes. Die snufjes en knopjes zijn er wel, maar achter de schermen. Die zijn onze zorg, niet die van de klant. Die moet gewoon kunnen genieten.”

Via de open trap met opaalglazen treden kom je in de grote woonkamer. De ramen met driedubbele beglazing en aluminium raamkozijnen laten veel licht binnen,wat nog eens versterkt wordt door de lichtkoepel boven de grote eettafel. De bouwheer weet precies welk materiaal hij wil voor de eettafel en de wandkasten. In Italië heeft hij namelijk een nieuw materiaal ontdekt, composietglas. Hij houdt van glanzende meubels, maar vindt de meeste gelakte designmeubels te hard en wil een minder opvallende en meer gedempte afwerking.

Intussen heeft de vrouw des huizes haar droomkeuken voor ogen: “Ik wou geen kookeiland, maar ook geen gang”, vertelt ze. Het resultaat is een keuken in kommavorm,met een tuintje in het midden en een werkblad van kwarts.Alles in fris wit,met één kastwand in donker hout. Het hout zorgt voor een warme, levendige toets en het wit past perfect bij het uitzicht op het omringende groen.”

Op het moment dat de plannen al goedgekeurd waren en de funderingswerken in de kelder al volop aan de gang, belde de bouwheer zijn architect en vroeg hem de werken stil te leggen.Hij wou een wijnkelder. Door de opeenstapeling van de drie kubussen was er een opening tussen de verschillende blokken die niet werd gebruikt.

In de opening werd eerst een houten bekisting geplaatst,waarop vervolgens de bakstenen – afkomstig uit de regio – werden gemetseld. De wijnkelder is volledig omgeven door grond, dus stevige muren zijn geen overbodige luxe. De wijnkelder is met zijn barokke inrichting een plekje geworden waar de eigenaar zich graag terugtrekt met vrienden om een lekker glas wijn te nuttigen.

Naast de vele wijnflessen, die in gemetselde nissen gerangschikt liggen volgens herkomst, trekt de grote luchter boven de centrale bar de aandacht.De constructie van – weliswaar lege – omgekeerde wijnflessen roept het beeld op van een wijnrank. Omdat de heer des huizes het zonde vindt om die mooie flessen te verstoppen en maar af en toe eens van dichterbij te bekijken, rijpte bij hem een nieuw idee. In de woonkamer komen twee grote, doorzichtige vloertegels met een uniek uitzicht op de wijnkelder.