Seetech opent innovatief belevingscentrum rond domotica

bedrijfspand SeeTech

Seetech opent innovatief belevingscentrum rond domotica

In het nieuwe bedrijvenpark op de hoogvlakte van Vecmont, nabij La Roche-en-Ardenne, opende het elektrotechnisch installatiebedrijf SeeTech onlangs zijn gloednieuwe bedrijfsgebouw. Paradepaardje van het bouwwerk is de showroom, een slimme ruimte met een mix van audiovisuele technologie en oplossingen rond huisautomatisering. Deze realisatie gebeurde in een dynamisch partnership met Legrand Group en BTicino.

Key players

Key facts

David Pirson

Application Engineer Legrand

Serge Etienne

Oprichter van SeeTech

Terrein: 30 are

Oppervlakte gebouw: 600 m2

Oppervlakte showroom: 300 m2

Oppervlakte stockruimte/ evenementenhal: 300 m2

6 medewerkers

10 à 15% meerkost t.o.v. een klassieke elektrische installatie

90% van de bestellingen zijn domotica-installaties

Totaal concept

De jonge Luxemburgse bedrijfsleider Serge Etienne vroeg zijn architect om een niet-alledaags, futuristisch gebouw in de stijl van Star Wars te ontwerpen. Het werd een pand volledig in lijn met de expertise die het bedrijf wil tonen: woningautomatisering in al haar facetten. En het begint direct met een aardigheidje. Wie de showroom binnenwandelt, komt al meteen de ‘baas’ tegen, in de vorm van een hologram met zijn silhouet. "Als ik er niet ben of niet onmiddellijk beschikbaar ben, legt hij de bezoekers uit wat ze kunnen ontdekken in de showroom", aldus Serge Etienne.

En dat is heel wat. Met deze showroom wil Serge Etienne dé referentie worden voor Wallonië op het vlak van domotica en audiovisuele systemen. De SeeTech-strategie klinkt bijzonder ambitieus, overtuigd van het eigen kunnen. Omdat het voor architecten, aannemers en andere bouwprofessionals heel moeilijk is om alle technologieën vandaag de dag op de voet te volgen, positioneert SeeTech zich als een natuurlijke partner om gezamenlijk op zoek te gaan naar de meest optimale oplossingen, in eender welk luik van het gebouwenbeheersysteem alsook in de totaalintegratie van de verschillende technieken. “Klanten willen immers een functionele totaalaanpak, niet een partij die zich bijvoorbeeld beperkt tot alleen maar de energie- monitoring of de toegangscontrole. Hier kunnen ze op een concrete manier alle mogelijkheden ontdekken en ervaren die domotica biedt.”

Automation, verwarming, muziek en alarm
Videofonie

Vruchtbaar partnerschap

Voor de uitwerking ervan ging hij aankloppen bij BTicino en hun nauwe samenwerking leidde tot een optimaal totaalconcept. “Geoffroy Mottard, van het departement marketing, heeft zijn knowhow ter beschikking gesteld. Met talloze vergaderingen rond de opstelling van de showroom, studies van de panelen en fabricatie van de schuiven waarin de diverse afwerkingen een plaats kregen. Voor de technische kant van de zaak kon en kan ik altijd rekenen op David Pirson, Application Engineer Home Automation.”

Grote panelen per productfamilie (automatisering, verwarming, alarm, muziek, controle, integratie en videofonie) maken de bezoeker wegwijs in de ontelbare mogelijkheden. Camerabeelden van uw voordeur bekijken terwijl u aan de andere kant van de wereld verblijft? Feedback van de HVAC krijgen of de status van uw audiosysteem kennen? Alles ligt letterlijk binnen handbereik. Met een druk op de knop is het mogelijk om naast traditionele functies (zoals bediening van verlichting en rolluiken) ook voor de veiligheid in te staan (toegangscontrole), energiebesparend te werken (klimaatregeling en -simulatie per ruimte) en specifieke entertainmentfuncties aan te sturen (video en audio). “Die systemen zijn digitaal gekoppeld met pakweg een smartphone of tablet waardoor de gebruiker heel het automatiseringssysteem met het grootste gemak kan bedienen van waar hij dat ook maar wil.”

Schuiven met BTicino afwerkingen
Verschillende sturingsmogelijkheden

Modulair comfort

SeeTech reikt zijn klanten krachtige oplossingen aan voor de integratie van alle comfortfuncties in één centraal besturingssysteem – MyHOME van BTicino – dat zich eenvoudig laat programmeren om te reageren op sensors, druktoetsen of tijdgestuurde parameters. Designtoetsenpanelen en aanraakschermen geven de bewoners de volledige controle over hun woonomstandigheden, in een ideale combinatie van elegantie en gebruiksvriendelijkheid. Veel mensen denken dat de automatisering van een gebouw heel duur is, maar volgens Etienne is het in de meeste gevallen juist een besparing: “Comfort, energiegebruik, veiligheid; gebouw- en woningautomatisering biedt zoveel voordelen. Het is ook een modulair systeem met een flexibele installatie. Men kan het stap voor stap doen.”

Van vergaderzalen tot lichtarmaturen

En als Serge Etienne even weg wil van de automatisering, ontwikkelt hij prototypes. Zo heeft hij samen met een oude schoolgenoot uit Neupré een ‘connect’ vergadertafel uitgewerkt. Wanneer de videoconferentie – mogelijk met 30 personen tegelijk – beëindigd is, kan de vergaderruimte omgevormd worden tot een bioscoopzaal. Een valkuil opent zich, de tafel verdwijnt langzaam onder de vloer en twee glazen wanden die tegen elkaar schuiven, vormen de vloer. Dit prototype kost 40.000 euro maar Serge is al aan het uitzoeken hoe de kost te verlagen. Hij heeft ook werk gemaakt van een eigen designverlichting die de showroom verlicht, een originele lichtarmatuur tegen een betaalbare prijs. Een ‘staaf’ zal worden verkocht voor 300 euro. Het concept is intussen gedeponeerd.

Optimale ondersteuning als BT expert

Serge Etienne heeft SeeTech opgericht in 2009. “Sinds 2004, op het moment dat ik samen met mijn vader een elektriciteitsbedrijf ben gestart, is innovatie altijd mijn drijfveer geweest. Als snel wist ik dat domotica de toekomst was en ben ik daarop gaan focussen.” Scholing en ontwikkeling zijn onmisbaar voor bedrijven die toekomstgerichte stappen willen zetten en dat besef is ook bij SeeTech aanwezig. Haar bedrijfsleider is dan ook een overtuigd BT Expert.

Opwaardering van het vak

Door toedoen van BTicino is hij ook een aantal van zijn installateurs op het spoor gekomen. “BTicino werkt immers samen met de St. Josephschool in Ciney, waar leerlingen opgeleid worden in het MyHOME-systeem. Ze zijn dus op de hoogte van de installatie en programmatie ervan. Dat geeft hen al meteen een voorsprong.” Serge Etienne vindt de Legrand School een uitstekend initiatief omdat op die manier ook het vak van elektricien opgewaardeerd wordt. “Het illustreert dat de job van de installateur niet langer vooral handenarbeid is, er moet almaar meer met het hoofd worden gewerkt. Bovendien zijn jongeren van kleins af mee met alle technologische ontwikkelingen en zijn ze er graag mee bezig.” Intussen heeft de Ardense installateur twee mensen uit de Legrand School in dienst en een derde komt eraan.

De vergadertafel verdwijnt in de grond
Twee kasten XL3 800: het hart van de installatie