Legrand scoort bij KV Oostende

Legrand en KV Oostende

Legrand scoort bij KV Oostende

Spelers en fans genieten van de vernieuwde Versluys Arena

De vernieuwde Versluys Arena onderstreept de ambitie van KV Oostende, zowel op als rond het veld. Met het bouwproject realiseerden Versluys Bouwgroep, Legrand en Decat Energy Technics een heus huzarenstuk. De eerste wedstrijd in het vernieuwde stadion kreeg meteen historische allure. Voor het eerst in zijn geschiedenis slaagde KVO erin thuis Club Brugge te verslaan.

Key players

Patrick Orlans

Commercieel directeur KV Oostende
 

Bart Versluys

CEO Versluys Bouwgroep
 

Rony De Pauw

Senior Business Development Manager bij Legrand

Lieven Decat

CEO Decat Energy Technics

Ronny De Backer

Managing Director Legrand Benelux

Key Facts

Algemeen laagspanningsbord: 14 M

Subborden: 8

Kabelgoot: 2.400 m

Kabelladder: 250 m

Noodverlichting 180


KV Oostende kende de voorbije jaren een steile opmars. De kustploeg draait voluit mee in Play-off 1 van het Belgische voetbal. Alleen bleek de infrastructuur dringend aan een upgrade toe. “Het stadion werd te klein”, zegt Patrick Orlans, Commercieel directeur bij KV Oostende. “Tegelijk was ook de accommodatie voor de spelers – met name kleedkamers en sanitair – niet op het niveau van Play-off 1.” Uitwijken naar een nieuwe locatie zou de plannen onvermijdelijk op de lange baan schuiven, terwijl KV Oostende net snel een oplossing wilde. De club besliste daarom het bestaande stadion een make-over te bezorgen. De doelstelling was van bij de start duidelijk: een groter, comfortabel en veilig stadion voor de fans, voorzien van alle moderne faciliteiten voor de spelers. Tegelijk kreeg het hele project iets van een race tegen de tijd. Na een intense voorbereidingsperiode gingen de werken begin maart 2016 van start. De datum voor de oplevering lag al langer vast: de eerste thuismatch van het nieuwe seizoen, op 5 augustus.

Voorzitter Marc Coucke klopte voor het project aan bij Versluys Bouwgroep. “Het ging van bij de start om een just-in-time-verhaal”, zegt CEO Bart Versluys. “Alles stond in het teken van de deadline. Het zorgde voor een hels werktempo en de nood aan een heel nauwe opvolging.” Om het hele traject zo efficiënt mogelijk te doorlopen, omringde Versluys Bouwgroep zich met betrouwbare en ervaren partners. Tegelijk was kwaliteit bij elk aspect van de werf de belangrijkste parameter. Voor de tandem Legrand en Decat Energy Technics was een sleutelrol weggelegd. “KV Oostende is – net als Legrand – een A-merk”, zegt Ronny De Backer, Managing Director bij Legrand Benelux. “De verstandhouding met de bouwheer en met hoofdaannemer Versluys zat meteen goed.” Heel snel was duidelijk dat Legrand – als leverancier van het elektrische materiaal – een belangrijke bijdrage zou leveren aan het succes van het project. Waar Legrand voor de voorzet zorgde, was het aansluitend aan Decat Energy Technics om met de installatie van het materiaal te scoren. Het familiebedrijf uit Diksmuide groeide de voorbije jaren uit tot een speler met 200 medewerkers en vijf vestigingen. Bij KVO werkte Decat voor het eerst samen met Legrand.

Niloé schakelmateriaal in de persruimte
P31 kabelgoot met ophangsysteem voor kabelverdeling

Veilig, zuinig en bedrijfszeker

Het was trouwens KV Oostende zelf die Legrand Group Belgium en Decat Energy Technics bij het project introduceerde. “We hebben Legrand heel snel leren kennen als een echte serviceleverancier”, zegt CEO Lieven Decat. “We konden op elk moment rekenen op de ondersteuning van de experten van Legrand.” Dat is meteen ook de troef waarmee Legrand zich onderscheidt in de sector: “Zowel residentieel, tertiair als industrieel staan we inderdaad meer dan ons mannetje”, stelt Rony De Pauw, senior business development manager bij Legrand Group Belgium. “Voor elk specifiek vakdomein beschikken we over de nodige ervaren experten. Bij een project als dit – waar we snel moeten werken en op basis van de vorderingen voortdurend moeten bijsturen – bieden we zo een belangrijke meerwaarde.” Daar komt nog bij dat Legrand als een ‘one stop shop’ optreedt. “We kochten in het verleden vaak materiaal aan bij diverse partners”, vertelt Lieven Decat. “Bij Legrand vonden we alles onder één dak. Dat zorgt niet alleen voor kortere doorlooptijden, maar ook voor componenten die perfect op elkaar zijn afgestemd.”

Laagspanningsverdeeldbord XL³

Legrand en Decat bezorgden de Versluys Arena een veilige, energiezuinige, onderhoudsvriendelijke en toekomstgerichte technische installatie. Veiligheid en bedrijfszekerheid waren de twee trefwoorden voor het project.“Zonder elektriciteit is er geen verlichting op het veld, werken de led-walls niet, is er geen catering, enzovoort”,zegt Rony De Pauw. “Het ontwerp van de installatie is redundant uitgewerkt, met het oog op de bedrijfszekerheid.” Eenmaal de spelers op het veld staan en het publiek heeft plaatsgenomen, kan en mag er niets fout gaan. Tegelijk biedt de gekozen technologie een solide basis om de komende jaren op verder te bouwen. Het resultaat is er alvast naar: een volledig vernieuwd stadion dat plaats biedt aan 8.000 fans, een restaurant met een capaciteit van 1.000 gasten en een dancing voor 3.000 feestvierders. “We bieden meer comfort”, zegt Patrick Orlans, “zowel aan de spelers als aan de fans. Het vernieuwde stadion staat garant voor een unieke beleving. Het is een combinatie van sfeer en omkadering die je nergens anders vindt.”

Hoofdverdeelbord met Zucchini railkokersysteem

Alles op alles

De grootste uitdaging van het project schuilde in de combinatie van de technische complexiteit en de grote tijdsdruk. Decat Energy Technics had gemiddeld dertig tot veertig medewerkers op de werf. Legrand bood ondersteuning met drie tot vier experten die zich voltijds op het project concentreerden. “In eerste instantie wilden we bij de start van het seizoen alleen de nieuwe tribunes en de kleedkamers klaar hebben”, zegt Bart Versluys. “Maar toen bleek dat we de eerste thuismatch tegen Club Brugge zouden spelen, hebben we de lat nog net iets hoger gelegd.” Vanaf dat moment bestond de opdracht erin alle werken tegen die match af te ronden. Het enthousiasme van Versluys Bouwgroep werkte alvast aanstekelijk. “Uiteraard hebben we er samen met Decat alles aan gedaan om de deadline te halen”, zegt Ronny De Backer. “Bij zo’n belangrijk project weet je dat je er moet staan. En jazeker, we stonden er.” Op 5 augustus speelde KV Oostende voor het eerst in de vernieuwde Versluys Arena. Dat feestelijke gebeuren gaf de spelers vleugels. In de 91ste minuut scoorde KVO tegen Club Brugge. Just in time, net als het bouwproject…