Op avontuur in Durbuy: La Petite Merveille

Durbuy Adventure

Op avontuur in Durbuy: La Petite Merveille

Durbuy noemt zichzelf de kleinste stad ter wereld. Maar deze kleine stad aan de Ourthe is wel de thuisbasis van La Petite Merveille, een van de grootste vrijetijdsondernemingen van het land. De groep die al een brede waaier activiteiten en ontspanningsmogelijkheden aanbiedt, wil de komende jaren nog sterk groeien.

Wout Bru, Bart Maerten en Rony De Pauw aan Hostellerie Le Sanglier
Bosklassen, vakantiekampen voor kinderen, een avonturenpark, een sporthotel, een restaurant met topkok, een snoepwinkel, een bekende hostellerie, een evenementenbureau, een wellnesscentrum … La Petite Merveille (LPM) biedt het allemaal. En het begon een beetje zoals in een sprookje. Er waren eens twee onderwijzers uit Veurne, vader en zoon, die van mening waren dat schoolkinderen tijdens de vakantie recht hadden op wat gezonde lucht in de Ardennen. Ze vonden een huis in Durbuy en organiseerden in 1964 een eerste vakantiekamp voor 30 jonge avonturiers. Dat eerste vakantiekamp is vandaag uitgegroeid tot een hele bedrijvengroep die elk jaar vele kleine en grote klanten mag verwelkomen.

Bart Maerten, kleinzoon en zoon van de twee oprichters, is vandaag algemeen directeur van LPM.

“Ons bedrijf heeft zich na die start snel uitgebreid met allerlei andere activiteiten zoals bosklassen, rotsafdalingen, speleo en kajakverhuur. Later is er dan een concurrent bijgekomen, wat het natuurlijk niet gemakkelijker maakte. Maar ondertussen waren we wel uitgegroeid tot een stevige kmo met onder meer 30 man personeel, een hotel en een restaurant. Tot op een dag onze concurrent me kwam vertellen dat hij zijn zaak had verkocht aan Marc Coucke en dat die heel grote plannen had. Ik wou er onmiddellijk mee stoppen, want ik had geen zin om nog eens 20 jaar te vechten tegen het grote kapitaal. Maar iemand stelde me voor om contact op te nemen met Marc. Dat heb ik ook gedaan en ja, de rest is geschiedenis.”

Plexo schakelmateriaal

Avontuur in de natuur

Eind 2016 besloten Marc Coucke en Bart Maerten te gaan samenwerken. Sindsdien zijn ze partners in LPM, een groep die heel grote plannen heeft en die ook resoluut gekozen heeft voor de natuur. “We doen inderdaad alleen natuursporten”, zegt Bart Maerten. “We proberen ecologisch te werken en onze groep als goede huisvaders te beheren. Daarnaast investeren we volop in andere activiteiten en nieuwe gebouwen. De bekende Sanglier des Ardennes behoort nu ook tot de groep, samen met twee andere hotels. En op termijn willen we op 6 km van Durbuy, in een prachtig natuurgebied, ook nog de mooiste thermen van de Benelux bouwen. We werken nu met 120 mensen, en als de thermen af zijn, komen daar nog eens 20 personeelsleden bij.”

Eerste samenwerking met Legrand

Renovaties, de uitbreiding van een restaurant, nieuwe gebouwen, nieuwe keukens … aan werk is er bepaald geen gebrek in Durbuy. Dat ondervond ook elektricien Dominique Durdu, die al sinds de jaren 90 voor Bart Maerten werkt en het bedrijf dan ook door en door kent. In sommige gebouwen heeft Dominique zelfs meerdere keren meegewerkt aan een renovatie. Samen met zijn zoon stond hij ook dit keer in voor de elektrische installaties in de nieuwe en gerenoveerde gebouwen. “Ze werkten voor het eerst met producten van Legrand”, zegt Stéphane Houlmont, Account Manager bij Legrand. “Op vraag van Rony De Pauw, Sales Manager bij Legrand, had ik contact opgenomen met Laurent Devoldere, die verantwoordelijk is voor de gebouwen bij La Petite Merveille, en tegelijkertijd ook met installateur Dominique Durdu. Aan hem heb ik ons assortiment producten voorgesteld die in aanmerking kwamen voor de lopende projecten en bijgevolg een prijsofferte aangeboden. Omdat hij onder de indruk was van onze mogelijkheden heeft hij ons voorstel onmiddellijk aanvaard voor al onze producten die in aanmerking kwamen.

XL³ verdeelbord
XL³ verdeelbord

Het gaat hier vooral over vermogensen datakasten, transfo’s, UPS en waterdicht schakelmateriaal (Plexo) voor de keukens. Ondertussen heeft hij een zeer positieve ervaring opgedaan met onze producten en heeft hij in ieder geval zijn tevredenheid bevestigd. We gaan ervan uit dat hij ook in de toekomst met ons materiaal zal werken.” Een belangrijke uitdaging zal onder meer de uitbreiding van het hotel Sanglier des Ardennes zijn. Met de nieuwbouw van bijna 100 luxekamers en suites kan Legrand / BTicino, naast hun technologische ervaring in de hotelsector, ook op esthetisch vlak een belangrijke rol spelen met de designschakelaars van BTicino.

Werken op zondag

Dominique Durdu en zijn zoon Pierre- Franck zijn de ‘huiselektriciens’ van LPM. En daar is een goede reden voor. “Je kunt altijd op hen rekenen”, zegt Bart Maerten over Durdu DPF sprl. Dat LPM het meent met al zijn investeringen in en rond Durbuy, hebben ook zij ondervonden. Dominique Durdu: “De nieuwe brasserie en keuken in Sanglier des Ardennes werden in nauwelijks twee weken gebouwd. Op 26 juni werd de oude keuken gedemonteerd, op 7 juli ging de vernieuwde zaak open. Gemakkelijk werken is dat niet altijd. Ik heb het geteld, en op een gegeven moment waren we met 30 mensen aan het werken in dezelfde ruimte. Dat gaat natuurlijk niet. Wat doe je dan? Je werkt af en toe door tot 3 u ’s nachts of op zondag. Dan zijn we alleen en dan gaat het vooruit. Wie ik ten slotte ook nog wil vermelden, is Jose Henrotte van het bedrijf JHE. Hij heeft de bekabeling gedaan van de vermogenskasten en leverde dan ook een belangrijke bijdrage.”

La Petite Merveille Durbuy

Voetbal leidt tot alles

De manier waarop de samenwerking tussen Legrand en LPM tot stand is gekomen, is ook wel vermeldenswaardig. “Legrand is partner van KV Oostende en daar hadden we al bewezen dat we op het vlak van elektriciteit goed kunnen samenwerken”, zegt Rony De Pauw, Sales Manager bij Legrand. “We hadden daar natuurlijk goede contacten met Marc Coucke, de eigenaar en voorzitter van KVO, en via hem zijn we in contact gekomen met Bart. Bleef de vraag natuurlijk of ook Dominique Durdu, die al jarenlang huisinstallateur was van Bart, met ons kon samenwerken. Maar ook dat bleek geen probleem te zijn.”

KEY PLAYERS

Bart Maerten
Bart Maerten - Mede-aandeelhouder La Petite Merveille
Dominique Durdu
Dominique Durdu - Eigenaar Durdu DPF SPRL
Pierre-Franck Durdu
Pierre-Franck Durdu - Mede-eigenaar Durdu DPF SPRL
Rony De Pauw
Rony De Pauw - Sales Manager Legrand Group Belgium
Stephane Houlmont
Stephane Houlmont - Account Manager Legrand Group Belgium