Hotel Bütgenbach

Hotel Butgenbach

Hotel Bütgenbach

Het is midden oktober en de eerste sneeuwvlokken dalen neer in de Oostkantons. De winter begint hier vroeg. Home Sweet Home is op bezoek in het stadje Bütgenbach. Een toeristische trekpleister, vooral bekend voor haar gelijknamig stuwmeer. Het is een paradijs voor watersporters: je kan er zeilen, zwemmen, kajakken, windsurfen, waterfietsen… In alle rust want motorboten zijn er niet toegelaten.

Het meer van Bütgenbach ligt op de rand van het plateau van de Hoge Venen en heeft een oppervlakte van 120 hectare (1,2 km²). De waterkrachtcentrale wordt uitgebaat door Electrabel. Vandaar dat men het in de volksmond vaak over het Meer van Electrabel heeft. Maar dit terzijde. Ons bezoek brengt ons aan de oever van het meer, waar binnenkort een gloednieuw vakantiecomplex zijn deuren opent. We mogen als een van de eersten een kijkje nemen: een avant-première als het ware.

“In het gebouw werd drie decennia lang een familierestaurant uitgebaat, tot ergens in de jaren tweeduizend”, vertelt de huidige eigenaar Pascal Sarlette ons. “Daarna hebben verschillende personen geprobeerd er iets nieuws op te starten, maar zonder veel succes. Het gebouw is dan snel in verval geraakt. De toenmalige eigenaar heeft me zo’n zes à zeven jaren geleden gevraagd om het raamwerk te vervangen, ik heb namelijk een eigen zaak dat daarin gespecialiseerd is. Maar ik zei hem dat het niet voldoende zou zijn om het gebouw te beschermen. En van het ene kwam het andere…”

Pascal Sarlette kreeg het idee om er vakantiewoningen van te maken. “De streek staat bekend om zijn vakantiewoningen. Onze bedoeling is om op families te mikken die een weekendje of een week willen ontspannen in alle rust. Wist u trouwens dat ongeveer 80% van onze toeristen Vlamingen zijn?” Hij besloot dan ook om het gebouw aan te kopen. “Maar dat heeft toch wat voeten in de aarde gehad”, vertelt hij. “De grond was eigendom van maar liefst drie verschillende eigenaars. Het heeft dus even geduurd vooraleer er een volledig akkoord was. Eind 2012 waren we rond.”

Vandaag ziet het complex er zo goed als nieuw uit. Het oude gedeelte werd volledig gerenoveerd en telt acht vakantiewoningen, verspreid over twee verdiepingen. Ze bieden voor elk wat wils. Zowel koppels, als families met kinderen en grotere groepen kunnen er terecht. Ook andersvaliden zijn welkom. De woningen verschillen van grootte en bieden plaats aan twee tot acht personen. Sommige appartementen bevatten ook dubbele tussendeuren waardoor ze groepen tot dertien personen kunnen ontvangen. Je kan zelfs een hele verdieping afhuren.


Bij het binnentreden van de eerste woning, valt ons meteen het prachtige zicht op het Meer van Bütgenbach op. Door de hoge ramen of vanop het terras kan je volop genieten van dit rust-gevend beeld. Het interieur is gezellig en afgewerkt tot in de puntjes. Van de ingerichte keuken, tot de ingebouwde flatscreen en de gashaard… het geheel straalt vakantiecomfort uit. Net wat je nodig hebt om rustig te kunnen genieten. De houten eetkamer en de gele salon vervolledigen het plaatje. En ook de slaapkamers en badkamer met inloopdouche zijn strak ingericht.

Pascal Sarlette: “We hebben gekozen voor toch wel een ‘haute gamme’ inrichting. Niet alleen gericht op comfort maar ook op energiebesparing. Gaande van de tripel beglazing tot de led-verlichting en het verwarmingssysteem. Alles is voorzien om zo weinig mogelijk energie te verspillen.”

Minder zichtbaar voor de bezoeker is dat achter alles een ingenieus domoticasysteem zit. “De bezoeker krijgt een elektronische kaart bij het inchecken”, zegt Pascal Sarlette. “Daarmee kan hij zijn woning binnen. Eens hij zijn kaart bij het binnenkomen in de kaartlezer steekt, gaat een deel van de lichten aan. Zo krijgt hij meteen een overzicht van de ruimte.” En er is meer. Zo vind je bijna geen schakelaars in de woning. De bezoeker kan via de achtvoudige bediening in de leefruimte alles regelen. Van het licht, tot het instellen van de vloerverwarming en het aflaten van de binnenscreens voor de ramen. Pascal Sarlette: “Een sensor aan de raamlijst geeft aan wanneer het raam gekanteld is of openstaat. Het domoticasysteem zorgt ervoor dat de binnenscreens dan niet afgelaten (en beschadigd) kunnen worden en zet de verwarming automatisch terug op 18 graden.” Handig.

We verlaten de woning en gaan terug naar de receptie aan de inkom. Vandaar betreden we het nieuwbouwgedeelte, dat in volledig dezelfde stijl is opgetrokken als het woninggedeelte. Eerst gaan we naar boven.

Naast de wellnessruimte, met sauna en infraroodcabine, vind je een zwembad met relaxruimte. Wederom valt hier het geweldig uitzicht op het meer op. Je kan er niet naast kijken. Boven staan nog enkele kamers leeg. Er zijn een biljart- en fitnessruimte voorzien en op de hoek is er plaats voor een restaurant. Terug beneden vinden we een grote ruimte dat zal ingericht worden voor de kinderen. Ze zullen er zich volop kunnen uitleven aan de vele speeltuigen. En in de kelder zal er op termijn waarschijnlijk een bowling komen.

De toegang tot al deze ruimten wordt ook geregeld via de elektronische kaart”, zegt Pascal Sarlette. “Wat er voor zorgt dat mensen die niet bij ons verblijven, er niet zomaar binnen kunnen. Het domoticasysteem is dus aanwezig in het hele complex. Ik wou niet traditioneel te werk gaan, mijn idee was om de hedendaagse technologie hier een plaats te geven. Als je de mensen gewoon een sleutel geeft, gebeurt het vaak dat ze het licht of de gashaard vergeten uit te doen of de verwarming te hoog laten draaien.

Dat wou ik vermijden. Samen met Mario Linden, de persoon die alle elektriciteitswerken en –voorzieningen verzorgt, zijn we verder gegaan op dit idee. Hij had op andere projecten al samengewerkt met de firma BTicino. En na heel wat in detail besproken te hebben, heb ik besloten om met hen in zee te gaan.”Buiten de elektronische toegangskaart en het bedieningspaneel, merken de bezoekers niet zo veel van de domotica-installatie. Maar er zit meer achter. Veel meer. Mario Linden: “Via een centraal systeem (het controlepaneel op de computer aan de receptie) kan de eigenaar een oogje in het zeil houden. De tool biedt een individueel overzicht van alle ruimtes en appartementen: hoe warm is het er, staan de lichten of de gaskachel aan… Hij kan natuurlijk ook alles bijsturen wanneer nodig, ruimte per ruimte. Zonder ter plaatste te gaan. Zelfs vanuit zijn thuis, met een paar muisklikken. En uiteraard kan je bepaalde zaken op voorhand instellen, zoals de verwarming in een woning enkele uren voordat de bezoekers toekomen.”

“Ook de elektronische kaarten kunnen aangepast worden vanuit het centraal systeem”, vervolgt Mario Linden. “Je kan elke kaart (her)programmeren zonder dat ze hoeft ingelezen te worden. Bijvoorbeeld om toegang tot het zwembad te geven tot maximaal tien uur ’s avonds. Een ander voorbeeld is de kuisploeg. Als zij een woning betreden, gaan automatisch de lichten aan en de screens naar boven. En ook qua veiligheid is het domoticasysteem up-to-date. Er zijn achttien camera’s buiten en in de gemeenschappelijke ruimtes. Via twee schermen zie je alles.”

David Pirson van BTicino besluit: “Zonder Mario Linden waren we niet in dit project gestapt. Het was belangrijk voor ons om met een bekwame installateur te werken die het hele systeem begrijpt en kan beheren. Het is trouwens het eerste ‘hotelproject’ dat we deden. De software is volledig nieuw en kan tot vijfhonderd kamers beheren. Bijkomend voordeel is dat je het gemakkelijk kan aanpassen als er nieuwe noden of vragen van de klant zijn. Een geslaagd project, dat kunnen we zeker zeggen.”