Uitgelezen domotica voor Aalsters loftgebouw

loft aan de Aalsterse Zeebergbrug

Uitgelezen domotica voor Aalsters loftgebouw

Aan de Aalsterse Zeebergbrug werden de voormalige opslagplaatsen ‘Redt U Zelven’ verbouwd tot 6 lofts en 1 penthouse. Het renovatieproject is van de hand van architect Willy Peynsaert, wiens grootvader Albert de architect van het oorspronkelijke gebouw was. De wooneenheden werden uitgerust met het MyHOME domoticasysteem van BTicino, in een LivingLight-afwerking.

Het statige gebouw aan de oevers van de Dender bestond oorspronkelijk uit opslagplaatsen voor mengvoeders die werden aan- en afgevoerd via binnenvaartschepen. Het handelspand – dat dateert uit 1925 – was eigendom van de coöperatieve ‘Redt U Zelven’, die granen en landbouwproducten verkocht. Later fungeerde het als opslagplaats voor een onderneming die inpakpapier verhandelde. Daarna stond het een hele poos leeg. Onder impuls van de Erembodegemse architect Willy Peynsaert besloot een aantal ondernemers uit het Aalsterse het gebouw, op de hoek van de Zeebergkaai en de Alfred Nichelsstraat, aan te kopen en een tweede leven te geven.

Grandeur

Het industriële karakter van het gebouw werd behouden. De voorgevel bleef zo goed als intact, op de stalen balkons na, die op elke verdieping werden verankerd. De architectuur, met de drie poorttoegangen in de voorgevel, geeft het gebouw een zekere grandeur. In de middelste poorttoegang werden de inkomhal en een lift naar de verdiepingen voorzien. Aan de linker- en de rechterzijde geven nieuwe poorten toegang tot parkeerruimtes. Binnen werd het gebouw tot op het betonskelet gestript. Alle binnenmuren werden gesloopt, zodat grotere ruimtes werden gecreëerd. Op de eerste verdieping na - waar de oppervlakte van 300 m² integraal behouden diende te blijven - werden alle verdiepingen opgesplitst in twee lofts. Omdat aan de straatzijde te weinig daglicht zou worden gecapteerd, integreerde de architect in de rechterzijgevel licht uitspringende gevelvlakken. Die geven zicht op de Dender. Het dak werd gesloopt en maakte plaats voor een nieuwe constructie waarop een penthouse werd gebouwd. Met dit duplexappartement, met ruim terras over de volledige breedte van het gebouw, kreeg het gerenoveerde pand er een vijfde bouwlaag bij.

Aalsters loftgebouw
Automatische temperatuurregeling in elke kamer02
Perfecte esthetische integratie met LivingLight

STRAKKE, INDUSTRIËLE LOOK

Voor dit met duurzame materialen afgewerkte loftgebouw opteerden de bouwheren en de architect ervoor om het MyHOME-domoticasysteem van BTicino te laten installeren. Electro Light, het installatiebedrijf van Kris Bracke en Filip Ghysels uit Gijzegem-Aalst, was begin jaren 2000 één van de pionierende elektro-installateurs bij de lancering van het domoticasysteem van BTicino. Wellicht is BTicino de enige fabrikant die een domoticasysteem op de markt brengt dat volledig tegemoetkomt aan de vereisten voor een residentieel project. Het betreft een volledig geïntegreerde oplossing die zorgt voor een optimale installatie en gebruiksvriendelijkheid. Zo worden onder meer de ledverlichting, de temperatuur, de zonwering, de videoparlofonie, de ventilatie en de liftinstallatie intelligent beheerd. Omwille van de strakke, industriële look die de lofts en het penthouse uitstralen, kregen de touchscreens, schakelaars en stopcontacten een - witte - LivingLight-afwerking.

Volledige controle via een intuïtieve app
Classe 300 met 7" touchscreen