Park Kemmelberg

Park Kemmelberg

Park Kemmelberg

Legrand biedt totaaloplossing voor assistentiewoningcomplex

Assistentiewoningcomplexen rijzen tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Park Kemmelberg, vlakbij de Driekoningenstraat en de Antwerpse ring in Berchem, is daar één van. Toch biedt het project meer aan senioren dan andere gebouwen, getuige de snelle verhuring van alle woningen. Maar liefst zes van de acht productgroepen van Legrand vinden we terug in deze zorginstelling.

David De Taeye

David De Taeye
Key Account Engineer Legrand Group Belgium

Wim Nijs

Wim Nijs
Zaakvoerder Elektriciteitswerken Nijs Wim (E.N.W.)

Key Facts

36 assistentiewoningen telt Park Kemmelberg

270 m. kabelgoot mocht Legrand leveren voor dit project om bedrading en kabels beschermd weg te werken

Midden in de stad, tussen twee straten en verscholen achter een moderne gevel, liggen de 36 assistentiewoningen van Park Kemmelberg. Aan de andere kant van de straat ligt het woonzorgcentrum Residentie Moretus, waar al jaar en dag circa 150 senioren verblijven. Personeel van Residentie Moretus staat de klok rond klaar voor de bewoners van Park Kemmelberg, waardoor er altijd zorg beschikbaar is. “Letterlijk altijd”, stelt installateur Wim Nijs. “De UPS Trimod HE van Legrand voorkomt dataverlies en houdt met zijn noodbatterij de belangrijkste functies zoals het verpleegoproepsysteem of de noodverlichting gedurende één uur actief in geval van een stroompanne.”

Oog voor de toekomst

De filosofie van Park Kemmelberg luidt als volgt: we bieden ouderen zo veel mogelijk zelfstandigheid, maar staan onmiddellijk klaar als ze ons nodig hebben. De bewoners kunnen zelfstandig wonen op hun appartement dankzij een volledig uitgerust keuken met vaatwasmachine en kookvoorzieningen. Ook Legrand draagt zijn steentje bij aan deze zelfstandigheid met zijn multimediakast. David De Taeye: “Deze kast, die er hetzelfde uitziet als de elektriciteitskast, bevat alle data-aansluitingen. Ze is iets dieper zodat je elementen – zoals de modem – uit het zicht kan plaatsen. Via het patchsysteem bepalen bewoners welke aansluiting in het appartement welk signaal moet krijgen. Met dit systeem maken we komaf met aansluitingen en rommelige bekabeling in het appartement.”

Park kemmelberg
Classe 100 BTicino
Binnenpost Classe100 V12B

Naast twee buitenposten aan de ingangen installeerde Wim Nijs in iedere assistentiewoning een binnenpost type Classe 100 V12B. Een videofoniesysteem met oog voor de toekomst, zo stelt De Taeye. “Legrand biedt immers zowel binnen- als buitenposten aan die het signaal rechtstreeks naar een hoorapparaat kunnen sturen. Wil Park Kemmelberg deze optie? Een nieuw toestel op de 2-draadsaansluiting klikken en klaar!”

Eco schakelmateriaal

De woningen zijn gemakkelijk in onderhoud en volledig afgestemd op rolstoelgebruikers. Er mag echt geen enkele drempel zijn in het huis. Niet alleen de lavabo, maar ook de bijhorende spiegel moet laag hangen. En de douche moet eenvoudig in te rijden zijn.

Ook het Niloé-schakelmateriaal van Legrand past binnen dit zorgplaatje, of het nu gaat om stopcontacten, data-aansluitingen of drukknoppen. “We geven deze schakelaars het predicaat eco omdat er tijdens alle stappen van de levenscyclus van deze producten rekening gehouden wordt met de milieu-impact. Daarnaast blinkt dit schakelmateriaal uit in onderhoudsvriendelijkheid en laat het zich eenvoudig reinigen. Niet onbelangrijk in een zorgomgeving”, legt De Taeye uit.

Niloe schakelmateriaal
Niloé-schakelmateriaal

Assistentie volgens persoonlijke noden

 Park Kemmelberg

De verschillende assistentiewoningen van Park Kemmelberg omsluiten een gezellig aangelegd binnenplein dat op heel wat bijval van de bewoners kan rekenen. Een grote vijver en grasperkjes sieren de buitenruimte en bijna alle bewoners kunnen genieten van een ruim terras. In de zomer is er dus ook veel leven in het complex. Kortom, een buitenkans voor elke 65-plusser die gesteld is op kwaliteit, bruikbare luxe, zekerheid en veiligheid, en die – als het nodig is – kan vertrouwen op assistentie volgens persoonlijke noden.

Kabelgoot met ophangsysteem
Kabelgoot met ophangsysteem
Integratie van de buitenpost Sfera Allstreet in de brievenbusmodule
Integratie van de buitenpost Sfera Allstreet in de brievenbusmodule
Verdeelkast
Verdeelkast XL³ 800
Verdeelkast XL³ 800
Verdeelkast XL³ 800