Datacenter racks voor Infrabel: een hecht partnership op de sporen

success-story-datacenter-infrabel-sporen

Datacenter racks voor Infrabel: een hecht partnership op de sporen

Dagelijks rijden er duizenden treinen op het Belgische spoorwegennet. Het beheer van de spoorinfrastructuur en beveiligingssystemen gebeurt door Infrabel. Om het treinverkeer op een efficiënte én betrouwbare manier in goede banen te leiden, is een feilloos werkende data-infrastructuur cruciaal.

Voor de levering van racks voor de diverse datacenters van Infrabel bundelden Legrand en distributeur Kannegieter de krachten. Het doel? Een totaalpakket van toekomstbestendige, robuuste en duurzame datacenter racks en bijhorende diensten aanbieden, met respect voor de afgesproken termijnen en met oog voor specifieke noden en wensen van de spoorwegbeheerder.

Sterke criteria

Dit project schoot in 2017 uit de startblokken. Toen sloten Minkels/Legrand, Kannegieter en Infrabel een raamovereenkomst. Alain Janssens, datacenter manager bij Infrabel, schetst als eindklant het kader: “Voor onze datacenters in Brussel, Muizen en Monceau hadden we kwalitatief hoogstaande dataracks nodig, aangevuld met de nodige bekabeling. Dit materiaal moest voldoen aan strenge technische vereisten voor onder meer een optimaal luchtstroommanagement en kabelmanagementsysteem. Een storing in een datacenter betekent immers dat treinen niet rijden, wat uiteraard een zware negatieve impact heeft op het treinverkeer in ons land. Bovendien worden onze datacenters als nationaal kritieke infrastructuren geïdentificeerd.”

“Omdat datacenters kritische infrastructuur zijn, is het essentieel dat de meest betrouwbare en duurzame racks voorzien worden.”

Minkels/Legrand en Kannegieter als bevoorrechte partners

Na opmaak van een lastenboek en het uitvoeren van een marktbevraging kwam het partnership Minkels/Legrand en distributeur Kannegieter als interessantste partij uit de bus. “Omdat we samen al bijna vijftien jaar leverancier zijn voor Infrabel, konden we ons aanbod goed afstemmen op de technische, service- en prijscriteria van de spoorwegbeheerder” bevestigt Mathieu Bovy, Business Development Manager bij Kannegieter. “De echte start van het project vond in de december 2017 plaats, met de opmaak van een gedetailleerde offerte. Vanaf dan was het belangrijk om samen met de collega’s van Minkels/Legrand en Infrabel regelmatig de koppen bij elkaar te steken, om zo het hele project continu op te te volgen en bij te sturen waar nodig.”

Datacenters: brede waaier van toepassingen

Datacenters zijn voor Infrabel van cruciaal belang voor een optimaal beheer en dito dienstverlening. “We zetten onze datacenters in voor een brede waaier aan interne en externe diensten” zegt Alain. “De aansturing van het spoorwegennet is er een van, maar er is ook het beheer van klantenrelaties of van het eigen gsm-netwerk, zodat we niet afhankelijk moeten zijn van externe operatoren. Omwille van die kritische toepassingen legden we de lat hoog voor de installatie en oplevering van de datacenter racks. Elk deelproject moest eenvoudigweg foutloos én zo snel mogelijk afgewerkt worden.”

Projectmatige aanpak

Alain geeft aan dat de samenwerking met Minkels/Legrand en Kannegieter uitstekend verliep: “Per deelproject wilden we telkens een projectmatige benadering toepassen, waarbij snel geschakeld kon worden om bouwstenen aan voorgestelde oplossingen weg te laten of toe te voegen.” Lieven Vansteenkiste, Sales Manager BeLux LDCS bij Legrand, kan dit bevestigen: “Bij grootschalige projecten als deze – waarbij we in totaal 285 data racks leverden – worden we in de praktijk vaak geconfronteerd met onverwachte uitdagingen. Zo zorgde de specifieke locatie van Klein Eiland – zonder laadkaai – voor het nodige logistieke puzzelwerk om alle materiaal in veilige omstandigheden ter plaatse te krijgen. De collega’s van Kannegieter zorgden hier echter voor een uitstekende coördinatie, zodat Alain en zijn Infrabel-collega’s zich hierover geen zorgen moesten maken.”

infrabel-success-story-partners
Alain Janssens van Infrabel en Mathieu Bovy van Kannegieter bij de racks

Coördineren en anticiperen

De experts van Minkels/Legrand en Kannegieter zijn al jaren perfect op elkaar ingespeeld, en dat is ook te merken in de voorbereiding en uitvoering van dit project. “Als team willen we de eindklant maximaal ontzorgen in alle fasen van het project” signaleert Mathieu. “We besteden ruime aandacht aan een goede coördinatie en kwaliteitscontrole, zodat de geïnstalleerde oplossingen steeds beantwoorden aan het vooropgestelde design. Bij dit project anticipeerden we ook op de korte doorlooptijden. Dit deden we door verschillende installatieteams standby te houden, wat ons toeliet om zeer kort op de bal te spelen. Daarnaast werden de producten al op voorhand samengesteld. Dit maakte het voortraject weliswaar iets langer, maar leverde een veel snellere installatie on site op.”

Nexpand-oplossingen op maat van de klant

“Met de Nexpand server- en netwerkkasten, aangevuld met Nexpand Corridors, bieden we Infrabel een ideale oplossing voor modulaire en energie-efficiënte data centers” legt Lieven uit. “Die flexibele omgeving geeft de klant alle ruimte voor toekomstige aanpassingen. Tegelijk zorgden we voor maatwerk voor retrofit corridors die ingebouwd werden in bestaande kasten. En ook op de lastenboekvereiste van een zo zuinig mogelijke toepassing, konden we een antwoord bieden voor de optimalisatie van de PUE-waarde.”

Alain vult aan: “In onze oude datacenters werd koude lucht in volledige ruimtes geblazen om deze te koelen. Dankzij de inzet van de nieuwste containment oplossingen van Minkels/Legrand, is het te koelen volume vandaag een pak kleiner. Dit levert ons al gauw een forse energiekostenbesparing op. Sowieso is energie-efficiëntie een zeer belangrijk strategisch beleidspunt voor Infrabel. Datacenters verbruiken enorm veel energie, en dus blijven we met Minkels/Legrand en Kannegieter de nodige inspanningen leveren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Heeft u vragen over dit project of wilt u de mogelijkheden van een partnership met Legrand bekijken? Contacteer ons via marketing.benelux@legrand.com.