Interieur Avenue Gaverzicht

Gaverzicht

Interieur Avenue Gaverzicht

De renovatie van honderden woon- en slaapkamers bij Interieur Avenue Gaverzicht.

Interieur Avenue Gaverzicht is een grote meubelwinkel gelegen in Deerlijk, aan de snelweg Gent-Kortrijk. De 45.000 m2 grote handelszaak wordt op dit moment verbouwd en gerenoveerd. Ook de elektrische installatie wordt grondig onder handen genomen.

Bruno Deneef
Zaakvoerder BD Grid

Pieter Francois
Sales engineer residential bij Legrand

Birger Kimpe
Sales engineer distribution bij Legrand

Geert Verschuere
Verantwoordelijke Aankoop Gaverzicht


De werkzaamheden zijn 3 jaar geleden begonnen en zijn vandaag nog steeds aan de gang. Een winkel die op een normaal weekend 3 à 4000 bezoekers mag verwelkomen, kun je natuurlijk niet zo maar enkele maanden sluiten. En dus wordt er vooral op dinsdag, de sluitingsdag, gewerkt. Op andere dagen wordt af en toe een afdeling afgesloten. Afdelingen zijn er overigens genoeg. De winkel toont, verdeeld over drie verdiepingen, een overdonderend assortiment meubelen en decoratieartikelen. En voor wie honger krijgt of moe wordt van al dat winkelen, is er ook nog een restaurant in het gebouw en een hotel naast de deur, allemaal onderdeel van de Gaverzicht-groep. Ook BD Grid, het installatiebedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, behoort voor een deel tot dezelfde bedrijvengroep.

gaverzicht

Wij hadden een gesprek met Bruno Deneef, installateur bij BD Grid, die verantwoordelijk is voor de elektriciteitswerken in de meubelwinkel. “We zijn drie jaar geleden begonnen met het plaatsen van een nieuwe transformator, zodat we nu zowel 400V als 230V in huis hebben. Nu zijn we stelselmatig alle elektriciteitskasten aan het vernieuwen naar 400V. En daarnaast hebben we hier ook al onnoemelijk veel producten uit de catalogus van Legrand geïnstalleerd. Verdeelborden, kabelgoten, schakelmateriaal, patchkasten, UPS-systemen, vloerdozen, noodverlichting … noem maar op. Waarom Legrand? Omdat het toch om een vrij groot project gaat, hebben we in het begin verschillende leveranciers uitgenodigd. Legrand is er toen als beste uitgekomen, met een goede prijs-kwaliteitverhouding en vooral met de nodige technische ondersteuning. Samen met de vertegenwoordiger van Legrand hebben we de hele catalogus overlopen, om te bekijken wat we allemaal nodig zouden hebben. Op basis van die lijst hebben we toen een goede deal kunnen maken, zowel voor de prijs als voor de ondersteuning. Een extra voordeel van het werken met een enkele leverancier is dat je maar één aanspreekpunt hebt, wat het altijd gemakkelijker maakt.”

1.600 noodverlichtingen

Het voordeel van vloercontactdozen

De brandweer kan behoorlijk streng zijn als het over brandveiligheid gaat. En terecht. Een winkel die zo veel bezoekers over de vloer krijgt, mag wat veiligheid betreft niets aan het toeval overlaten. Daarom hangen er nu al 800 noodverlichtingen aan de plafonds.

Bruno Deneef: “En de komende maanden komen er daar zeker nog 800 bij. Er werd gekozen voor het URA ONE-systeem dat onder meer het voordeel heeft dat je de systemen zowel aan het plafond als aan de muur kunt bevestigen.” Het URA ONE-veiligheidsverlichtingsgamma biedt de installateur en de gebruikers inderdaad nogal wat voordelen. De elementen zijn gemakkelijk te installeren, onderhouden en beheren. En de pictogrammen kunnen eenvoudig worden bevestigd. Bovendien werkt dit veiligheidsverlichtingsgamma met led-technologie. Het arbeidsintensieve vervangen van buislampen is er dus niet meer bij. Extra voordelen: de leds hebben een zeer lange levensduur (tot 150.000 uur) en verbruiken veel minder energie. Twee keer winst dus.

Elke meubelwinkel toont de bezoeker graag wat hij of zij allemaal met de meubelen en decoratieartikelen kan doen. Interieur Avenue Gaverzicht is daarop geen uitzondering. Er staan letterlijk honderden voorbeelden van woonkamers, salons, kinderkamers en slaapkamers. Uiteraard zijn die allemaal voorzien van de nodige verlichting. Het gevolg is dat er honderden schakelaars en stopcontacten uit het Niloé-assortiment moeten worden geïnstalleerd.

In de afdeling met de verlichting waar ontelbare staan- en hanglampen zich van hun mooiste kant laten zien, werd dan weer gekozen voor vloercontactdozen met beschermingsgraad IP 44. Deze zijn voorzien van een extra dunne plaat van 2 mm, zijn beschikbaar in ronde of vierkante vorm in 2 modules of een rechthoekige vorm in 2 x 2 modules (hier werd gekozen voor de ronde vorm) en hebben een blauw LED-lampje. Dankzij hun tijdloze afwerking in geborsteld, roestvrij staal passen ze in elk interieur, wat natuurlijk altijd meegenomen is in een toonzaal van verlichtingselementen. Er zijn er ruim 200 geplaatst, waardoor de decorateurs van Gaverzicht de hele vloeroppervlakte van de ruimte kunnen benutten om de staande lampen en andere verlichtingselementen tentoon te stellen. Is het einde van de werkzaamheden al in zicht?

“Nog lang niet,” besluit Bruno Deneef. “Er is niet alleen deze winkel, we hebben ook het magazijn aan de andere kant van de snelweg en de Be.Okay-winkel in Moeskroen. Nog werk genoeg dus. Ook voor Legrand.”