UPS: uw data optimaal beschermd tegen stroompannes

UPS: uw data optimaal beschermd tegen stroompannes

26/02/2021 - 09:45

Wist u dat een stroomonderbreking van drie minuten een bedrijf in de dienstensector gemiddeld 4.000 euro kost? Als u weet dat er in ons land dagelijks zo’n 10 stroomincidenten plaatsvinden, dan is een goede bescherming van servers, routers en data geen overbodige luxe. De installatie van een performant UPS-systeem is dan ook een slimme zet.

Het elektriciteitsnet dat ons dagelijks van stroom voorziet, levert geen perfecte spanning. Diverse risico’s liggen op de loer, van onzichtbare en korte spanningsdippen tot zelfs een drastische black-out. Die risico’s vormen echter wel een bedreiging voor LAN-omgevingen, waardoor kwetsbare servers, routers, pc’s en andere apparatuur de nodige schade kunnen oplopen. Tony Masure, Business Development Manager UPS bij Legrand, geeft tekst en uitleg.

Een Local Area Network, thuis of in het bedrijf

“Eenvoudig uitgelegd is een LAN-omgeving (Local Area Network) een netwerk van bedrijfscomputers, routers en servers die met elkaar in verbinding staan. Maar ook thuis – in een SOHO, wat staat voor ‘Small Office, Small Home’ – beschikken veel mensen over een klein LAN-systeem, met bijvoorbeeld een router, thermostaat, bewakingscamera en smart tv die aan elkaar gekoppeld zijn. Om de veiligheid van dergelijk netwerk te garanderen, is een uitstekende bescherming tegen spanningsdippen of stroomuitval cruciaal. En daar loopt het vaak fout.”

Gemiddeld 10 stroomincidenten per dag

“Het elektriciteitsnetwerk in ons land kent dagelijks gemiddeld 10 stroomincidenten. Gelukkig zijn dit meestal kleine, kortstondige dippen, maar deze kunnen wel enorme gevolgen hebben voor het functioneren van apparatuur en bijhorende veiligheid. Een spanningsdip van amper een halve seconde kan al voldoende zijn om servers of routers het zwijgen op te leggen. En als die incidenten zwaarder zijn, zoals bijvoorbeeld overspanning, harmonische vervuiling of – in het ergste geval – een black-out, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien.”

Hoge kostprijs voor bedrijven

“Het is vanzelfsprekend dat een stroomonderbreking in de zorgsector gepaard gaat met grote gevolgen. Maar ook voor bedrijven is de impact ervan niet min. Als computerruimtes, netwerken en pc’s uitvallen door een stroomonderbreking, dan kost dit bedrijven handenvol geld. Niet alleen omdat kostbare bedrijfsgegevens verloren kunnen geraken, maar ook omdat werknemers niet meer aan de slag kunnen gaan en de continuïteit van bedrijfsprocessen in het gedrang kan komen. Om te voorkomen dat het zover komt, is de installatie van een UPS dan ook een verstandige beslissing.”

Kwetsbare elektrische stroomvoorziening

De opkomst van windmolens en zonnepanelen creëert heel wat opportuniteiten voor de stroomvoorziening in ons land, maar zorgt er ook voor dat ons elektriciteitsnet kwetsbaarder wordt. De reden? Als de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit verstoord raakt, dan dreigt het net overbelast te raken. En als de leveringszekerheid in het gedrang komt, dan kan instabiliteit voor kleine of zwaardere stroompannes zorgen, met alle gevolgen vandien voor gezinnen en bedrijven.

Innovatieve en modulaire UPS-systemen

“Een UPS vormt een efficiënte beveiliging tegen spanningsdippen en stroomonderbrekingen. Legrand biedt als partner in projecten een breed assortiment van innovatieve UPS-systemen die mee evolueren met de klant en modulair opschaalbaar zijn. Op die manier leveren we letterlijk futureproof oplossingen op maat van bedrijven. Zij kunnen bij een uitbreiding van hun gebouwen of sites blijven rekenen op een optimale bescherming van hun servers en apparatuur. We denken daarbij steeds oplossingsgericht mee, met advies op maat van de klant.”

Klantenreferentie: distributiecentrum Van Marcke

“Voor het nieuwe Europese distributiecentrum – met een oppervlakte van maar liefst 90.000 vierkante meter – rekende sanitair specialist Van Marcke op Legrand als partner voor een elektrische installatie met krachtig en modulair UPS-systeem. Deze splinternieuwe totaaloplossing verving verschillende kleinere UPS’en die dringend toe waren aan een upgrade. Onze klant beschikt nu over een performant systeem dat alle werknemers, klanten en leveranciers extra gemoedsrust en comfort geeft en waarmee ze hun distributiecentrum probleemloos verder kunnen uitbreiden.”

Hebt u vragen over hoe een UPS de LAN-omgeving van uw klant kan beschermen? Neem contact op met Tony en zijn collega’s via marketing.benelux@legrand.com.