UPS-systemen van Legrand als slimme beveiliging van datacenters

UPS-systemen van Legrand als slimme beveiliging van datacenters

12/01/2021 - 13:22

In bedrijfsomgevingen spelen datacenters een cruciale rol in het aansturen van productie- en andere processen. Steeds meer machines en toestellen worden een onderdeel van IoT (Internet of Things). Kleine en grote datanetwerken maken applicaties slimmer en efficiënter, maar ook kwetsbaarder. Want bij een eventuele spanningsdip of het wegvallen van de spanning dreigen kostbare data verloren te gaan of gevaarlijke situaties te ontstaan.

De installatie van een UPS-systeem vormt een efficiënte beveiliging tegen korte spanningsdippen of -onderbrekingen. Legrand biedt een ruim assortiment UPS-systemen aan in diverse uitvoeringen. We vroegen tekst en uitleg aan Tony Masure, Business Development Manager UPS.

Data als spin in het web

“Enkele jaren geleden waren bedrijfsdata vooral van toepassing op administratieve, boekhoud- en andere kantoorapplicaties. Anno 2020 zijn data echter ook de spin in het web bij bijvoorbeeld productie- en onderhoudsprocessen. Zo spelen sensoren een belangrijke sturende rol in het voorspellen van onderhoudsmomenten van machines.”

“Het is evident dat dergelijke datanetwerken steeds optimaal moeten blijven functioneren. Maar een industriële omgeving is – onder invloed van bijvoorbeeld zware machines op het net – niet altijd een “schone” omgeving op het vlak van stroomvoorziening. Een onstabiele spanning of micro-onderbrekingen vormen een ernstige bedreiging voor de voeding van data-onderdelen. En dat kan een bedrijf zuur opbreken en veel geld kosten.”

UPS in de zorg

“Met name in de zorgsector – ziekenhuizen, rust- en verzorgingsinstellingen en service flats – en in labo-omgevingen kunnen we het belang van een UPS niet genoeg benadrukken. Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om voorbereid te zijn op blackouts door stroompannes. Ze beschikken over een UPS-systeem voor korte stroomonderbrekingen en noodgeneratoren voor langere stroompannes. Om de opstartfase van een generator op te vangen, is een UPS onmisbaar. Het is evident dat bijvoorbeeld op intensive care-afdelingen een zero tolerance-beleid vereist is.”

“In labo’s gebeuren analyses van stalen vaak via een gerobotiseerd systeem. Een stroompanne tijdens dit proces zorgt ervoor dat de geteste stalen onbruikbaar worden, met alle gevolgen vandien. Hier zorgt een UPS-systeem voor extra zekerheid.”

“Ook in de sector van rust- en verzorgingsinstellingen en serviceflats bieden de UPS-oplossingen van Legrand een belangrijke meerwaarde. In deze instellingen moeten bewoners via een centraal oproepsysteem steeds in staat zijn om een hulpverlener te contacteren. Dit moet uiteraard ook mogelijk zijn tijdens een stroomonderbreking. Met Legrand hebben we recent een grote klant in deze sector kunnen bijstaan met de installatie van 85 UPS-systemen.”

UPS voor brandveiligheid

“Overweeg ook om kritieke stroomcircuits in openbare ruimtes te beschermen, zoals bijvoorbeeld de beveiliging van rookafzuigsystemen in garages of winkelcentra, drukverhogingspompen om vuurspoelen onder druk te houden tijdens een stroomuitval en de verlichting van vluchtroutes in geval van een incident in de openbare ruimte. Ook hier kan een omvormer uitkomst bieden om deze beveiligingssystemen te beschermen.”

Toegenomen vraag

“Omwille van de toegenomen connectiviteit zien we momenteel een toenemende vraag naar performante UPS-systemen. Deze systemen worden op verschillende segmenten en in diverse toepassingen ingezet. Bij de keuze van een UPS-systeem kijken onze klanten vooral naar een maximale uptime, een hoog rendement, en dat liefst in combinatie met schaalbaarheid en redundantie.”

“Als er dan toch gewerkt moet worden aan de UPS, zoals bijvoorbeeld tijdens het preventief onderhoud, willen de klanten uiteraard geen impact zien op hun kritieke installatie. Een redundant, modulair UPS-systeem geniet dan meestal de voorkeur en biedt bovendien extra veiligheid aan de technici tijdens werkzaamheden.”

“Vanuit Legrand spelen we volop in op deze vraag. We bieden zowel UPS-systemen aan met beperkt vermogen (tot en met 10kVA) – die doorgaans in een technische, schone utiliteitsomgeving geplaatst worden – als zwaardere toepassingen voor data- en industriële omgevingen (tussen 10 en 1000kVA). Daarnaast zetten we ook volop in op energie-efficiënte UPS’en, zodat klanten een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk realiseren. We blijven trouwens continu werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten in ons assortiment, met oplossingen op maat van computerruimtes en datacenters, de dienstensector en residentiële klanten.”

“Wie investeert in een UPS-systeem, koopt trouwens niet alleen een product, maar ook zekerheid. Als klant kunt u bij Legrand rekenen op een serviceaanbod van A tot Z. Vóór een aankoop kijken wij mee naar de specifieke omgevingsomstandigheden, zoals bijvoorbeeld het draagvermogen van een vloer om het gewicht van de batterij te kunnen opvangen. Via onze aftersales service – en de samenwerking met diverse service partners – krijgt u de garantie dat uw UPS-systemen altijd optimaal blijven functioneren. U kunt hiervoor rekenen op de expertise van de Legrand-engineers.”

Hebt u vragen over welke rol een UPS van Legrand in uw project kan spelen? Neem contact op met Tony en zijn collega’s via marketing.benelux@legrand.com.