Legrand zet in op certificering van circulaire oplossingen

Legrand zet in op certificering van circulaire oplossingen

07/10/2021 - 09:28

Bij de ontwikkeling en productie van haar assortiment draagt Legrand een duurzame en milieubewuste aanpak al jaren hoog in het vaandel. Daarom startte Legrand samen met ENGIE in 2018 een ambitieus traject om bepaalde circulaire producten op de markt te brengen. Hun positieve impact op het milieu wordt aangetoond door NIBE als onafhankelijke partij.

Wat is circulariteit?

Het begrip circulariteit is in onze economie aan een flinke opmars bezig. Langzaam maar zeker groeit bij bedrijven en klanten het besef dat we slimmer moeten omgaan met het gebruik van grondstoffen om nieuwe producten te maken. Nu ligt de nadruk nog te veel op het produceren, gebruiken en weggooien van producten. In een circulaire economie bestaat afval niet meer: ieder product vormt na gebruik een grondstof voor nieuwe producten.

Mantijn Van Leeuwen, Managing Director/Senior Advisor bij NIBE vult aan: “Een circulaire economie is het middel bij uitstek om milieu, grondstoffen en waarde te behouden. Door deze aanpak vermindert u immers de impact op het milieu, beschermt u materialen en houdt u de waarde vast.”

Circulaire oplossingen worden nieuwe standaard

Legrand zet steeds meer in op de ontwikkeling van circulaire oplossingen en lanceerde daarom in mei zijn eerste circulaire oplossing op basis van stroomrail. Dit traject ontstond tijdens het Living Lab – een week met brainstormsessies en workshops – van ENGIE die het initiatief nam voor het ontwerpen van circulaire oplossingen. Het doel van die week was klanten en partners in de sector – waaronder Legrand – samen te brengen om het begrip circulariteit vorm te geven en concreet te maken.

Bij de ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen en de lancering van bouwprojecten wenst men steeds meer te werken volgens de circulaire aanpak. Lion van Nuenen, Market Manager Utiliteit/Industrie bij Legrand ziet hier een belangrijke rol voor de overheid als motivator: “We merken dat de overheid – zowel in Nederland als in België – een voorbeeldfunctie wil vervullen in het creëren van maatschappelijke waarde.” Mantijn van Leeuwen gaat verder: “Het is zelfs zo dat leveranciers duurdere aanbestedingen mogen uitschrijven als ze kunnen bewijzen dat hun oplossingen op een duurzame manier gemaakt zijn. Ook provincies, steden en gemeenten leveren een grote bijdrage. Bedrijven kijken voorlopig nog de kat uit de boom om in de productie en aankoop van circulaire producten te investeren, maar toch zien we steeds meer interesse ontstaan. Het groeiend belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt hier ongetwijfeld een belangrijke rol.”

Meten is weten: objectieve cijfers tegen greenwashing

Objectieve en betrouwbare cijfers over de impact van circulaire producten – inclusief benchmarking – trekken steeds meer bedrijven en organisaties over de streep. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor NIBE. Mantijn: “We helpen leveranciers als Legrand om zaken kwantificeerbaar te maken, door te berekenen wat de impact van circulaire producten is en hoe deze qua duurzaamheid scoren ten opzichte van andere manieren om te recyclen of milieuvriendelijk te produceren. Als bedrijven feitelijk kunnen vaststellen hoeveel minder CO2, stikstof of fijnstof het gebruik van circulaire producten oplevert, dan creëert dit extra draagvlak en vertrouwen om hierin te investeren.”

Lion: "Legrand heeft bewust gekozen om haar circulaire inspanningen meetbaar – en dus tastbaar – te maken via de expertise van NIBE. Om aan te tonen in welke mate onze oplossingen circulair en demonteerbaar zijn, hebben we ze laten certificeren door NIBE als onafhankelijke partij. Circulariteit is voor ons geen public relations-stunt, en al zeker geen poging om aan ‘greenwashing’ te doen. Integendeel: duurzame ontwikkeling en respect voor het milieu maken deel uit van ons DNA!”

Neem contact op met uw accountmanager of laat uw e-mailadres achter via marketing.benelux@legrand.com om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van Legrand binnen circulariteit.