Legrand sponsort Electrodéfi!

Legrand sponsort Electrodéfi!

20/06/2018 - 14:04

Het is vrijdag 4 mei 2018, 9 uur. De deelnemers aan Electrodéfi stromen binnen in het Lycée Provincial Hornu – Colfontaine. Leerlingen elektrotechniek uit verschillende scholen in Wallonië, Brussel en Luxemburg gaan hier vandaag en morgen de uitdaging aan om helemaal zelfstandig én van a tot z een elektrische installatie te realiseren. Bij het begin van de opdracht overhandigde Philippe Cardinal, organisator van de wedstrijd en leerkracht aan het Lycée, aan hen een schema als leidraad voor de opdracht. Op dat moment nemen de tweedegraadsstudenten ook afscheid van hun leerkrachten. Zij krijgen in een ander lokaal een opleiding MyHome_Up. Het startschot voor de tweedaagse competitie is gegeven.

BRUG NAAR SCHOLEN

Philippe Cardinal en David Pirson, productspecialist domotica bij Legrand, nemen me op sleeptouw. Samen lopen we langs de werkstations waar de leerlingen al volop aan de slag zijn. Van bij het begin is te merken wie de doeners en de denkers zijn; terwijl de ene nog volop bezig is met afmeten en uittekenen, is de andere al in de weer met het plaatsen van de eerste contactdoos.
“Fantastisch om die jongens aan het werk te zien”, klinkt Philippe Cardinal enthousiast, terwijl hij een grote thermos koffie laat aanrukken. “Ze zijn bijzonder gemotiveerd om de opdracht tot een goed einde te brengen. Heel leergierig ook.”
Dat ervaar ik zelf wanneer ik even later vraag aan Florent Papier waarom hij deelneemt. “Voor de ervaring. Winnen is niet belangrijk.” Hij kijkt alweer sluiks naar het schema dat hij heel slim op de muur heeft bevestigd. Of het een moeilijke opdracht is, vraag ik nog. “Ça va”, antwoordt Florent en hij duikt in zijn materiaalkoffer.
Die koffers zijn geleverd door Legrand. David Pirson: “Als toonaangevende marktspeler op het vlak van elektrotechnisch materiaal is het voor Legrand uitermate belangrijk dergelijke lovenswaardige initiatieven te ondersteunen. Het is slechts één manier om de banden tussen de bedrijfswereld en de scholen aan te halen en te versterken.” Hij benadrukt: “Natuurlijk vraagt dat de nodige investeringen, maar die komen Legrand uiteindelijk alleen maar ten goede. De leerlingen van vandaag zijn immers de installateurs van morgen, en dus potentiële klanten van onze producten.”

DERDE EDITIE

Electrodéfi is – naast Défibois (schrijnwerkers), Défibrick (metselaars) en Déficolor (schilders) – een van de vier onderdelen van Pluridéfis, de overkoepelende naam voor het succesverhaal dat de wedstrijd geworden is. Philippe Cardinal: “We zijn toe aan de derde editie. Voor Electrodéfi hebben we vandaag 25 deelnemers. Door plaatsgebrek hebben we zelfs leerlingen moeten teleurstellen.” Hij gaat verder. “Mijn droom is om verder te groeien. Ik ben blij dat we daarvoor zo genereus ondersteund worden door Legrand. Niet alleen zorgt het bedrijf voor de levering van materialen voor onze werking tijdens het schooljaar, voor de wedstrijd zelf schenkt Legrand naast de gevulde koffers ook nog gulle prijzenpakketten. ”Ik ga nog even langs bij enkele leerlingen.
Alex Messina uit La Louvière: “Mijn school stelde me voor om deel te nemen. Ik ben blij dat ik daarop ben ingegaan, de wedstrijd is een waardevolle ervaring in de aanloop naar mijn beroep later.” Bij Dorian Daubry, leerling aan het Lycée in Hornu en dus thuisspeler, is er toch wat spanning merkbaar. “Je wilt het natuurlijk zo goed mogelijk doen”, zegt hij. “Het is een test hoever je staat en een manier om meer zelfvertrouwen te krijgen.”

PARTNERS

“We zijn in de scholen om leerkrachten en leerlingen te leren alle nieuwe technologieën onder de knie te krijgen”, zegt David Pirson. “Dat doen we ondertussen al dertien jaar. Legrand werkt alleen met leerkrachten die gepassioneerd zijn door hun vak. Hun motivatie is de eerste voorwaarde om geprivilegieerde partner te worden en gecertificeerd te worden met een Legrand-label.”
Die aanpak werpt zijn vruchten af. Niet alleen zijn de leerkrachten die hier vandaag een informatiesessie of opleiding volgen, erg tevreden, ik ontmoet ook een leerling uit het zevende jaar die al een stap verder staat dan de deelnemers aan de wedstrijd.
Lucien Beukenne geeft vandaag demonstraties MyHome_Up aan collega- leerlingen. “Ik vind dit hele project echt top! Mijn interesse gaat verder dan de traditionele installaties. Ik wil me vervolmaken in alles wat digitaal is. Geconnecteerde gebouwen zijn de toekomst.”

Electrodéfi
Electrodéfi