Legrand lanceert eerste circulaire oplossing in assortiment

Legrand lanceert eerste circulaire oplossing in assortiment

09/09/2021 - 15:59

Corporate Social Responsibility (CSR) is een belangrijk onderdeel in de strategie van Legrand Group. In het kader van deze doelstelling streeft Legrand altijd naar de ontwikkeling en lancering van innovatieve, duurzame oplossingen. Met de lancering van een circulaire stroomrailoplossing zet Legrand een eerste stap om met haar productassortiment de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Door de circulaire aanpak spaart de stroomrailoplossing veel grondstoffen uit. Om de impact ook meetbaar te maken, is de oplossing gecertificeerd door een onafhankelijke partij.

Legrand zet maximaal in op duurzame ontwikkeling

Het CSR-beleid van Legrand heeft een grote impact op de dagelijkse activiteiten en de strategische richting van Legrand Group. Om te voldoen aan haar CSR-verplichtingen en -verantwoordelijkheden, focust Legrand op drie pijlers:

  1. Op een ethische manier omgaan met alle stakeholders;
  2. Het accepteren van mensen zoals ze zijn en het respecteren van de mensenrechten;
  3. De impact op het milieu zoveel mogelijk beperken.

Lancering stroomrail als eerste circulaire oplossing

Met de ontwikkeling en lancering van een circulaire stroomrail zet Legrand opnieuw een stap richting innovatie op het gebied van duurzaamheid.

Stroomrails worden frequent ingezet voor de energiedistributie van elektrotechnische installaties. Het kan worden toegepast in allerlei soorten gebouwen: van kantoren tot productieruimtes en distributiecentra.

Stroomrail is een alternatief voor de traditionele kabeldraagsystemen. Bovendien is de stroomrail zo opgebouwd dat het spanningsverlies en de bijhorende energieverliezen tot een minimum beperkt worden. De flexibele opbouw van het systeem zorgt ervoor dat een installateur eenvoudig de beschikbare aftakpunten kan gebruiken die als een stekkerverbinding werken. De toepassing van de stroomrail biedt eindgebruikers, projectontwikkelaars en installateurs behoorlijk wat voordelen: een eenvoudige en toekomstbestendige installatie, een compacte (en dus ruimtebesparende) uitvoering, een langere levensduur en – last but not least – nu dus ook een circulaire, grondstofbesparende, oplossing.

Terugkoopovereenkomst zorgt voor extra duurzaamheid

Bij de verkoop van het stroomrailsysteem levert Legrand een stroomrail, aftakkasten en bijhorend bevestigingsmateriaal. Tegelijk wordt met de eigenaar van de stroomrail een terugkoopovereenkomst ondertekend. Dit betekent dat aan het einde van de gebruiksperiode van de stroomrail of aftakkast(en) Legrand de systeemonderdelen terugkoopt tegen een bedrag dat afhankelijk is van de staat waarin de producten zich op dat moment bevinden.

Deze aanpak biedt het belangrijke voordeel dat materialen na een inspectie één op één opnieuw gebruikt kunnen worden en zo dus een tweede leven krijgen. Dit verkleint de afvalberg, vermindert de grondstofdelving en heeft dus een positieve impact op het milieu.

NIBE-certificering: extra bewijs van circulariteit

Legrand heeft haar circulaire stroomrail laten certificeren door een onafhankelijke partij (NIBE). Hierdoor krijgen klanten niet alleen een duidelijk beeld van hoe circulair deze oplossing is (via de Material Circularity Index), maar ook hoe eenvoudig het is om de stroomrail los te koppelen en te hergebruiken (via de LI index). Het systeem is namelijk opgebouwd uit modulaire elementen waardoor demontage zonder schade is gegarandeerd.

Klik hier als u meer te weten wilt komen over deze circulaire oplossing