i.communicerende meetapparatuur van Legrand

i.communicerende meetapparatuur van Legrand
Meten is de eerste stap naar een duurzame economie.

11/04/2012 - 16:12

De verbruiker is steeds vaker vragende partij voor de invoering van een doeltreffend energiebeheer. Logisch, als je weet dat meten en visualiseren van het stroomverbruik de eerste vereisten zijn voor het effectief realiseren van een aanzienlijke energiebesparing. En dus breidt Legrand haar assortiment meetapparatuur uit. Het bestaande aanbod energiemeters wordt aangevuld met een nieuw gamma EMDX³ meetcentrales en energietellers met MID-certificering.

Bovendien biedt Legrand dankzij een specifieke software en webservers de mogelijkheid om lokaal of vanop afstand het gemeten energieverbruik alsook de elektrische waarden te consulteren en te beheren.

Meetcentrales

Meetcentrales kwantificeren niet alleen het verbruik, ze geven ook een compleet beeld van het type energie dat werd verbruikt. Ze meten niet enkel de klassieke parameters zoals stroom, spanning, vermogen (actief – reactief en schijnbaar) maar eveneens de hoeveelheid verbruikte en geproduceerde energie, de werkingstijd, de arbeidsfactor (cos φ) alsook de graad van harmonische vervorming.

De nieuwe Legrand-meetcentrales zijn er in twee uitvoeringen, met name een modulair gamma voor inbouw op rail in de kast en een reeks voor montage op kastdeur of volle afdekplaat. Beide types hebben dezelfde functie, namelijk de verbruiker de nodige informatie aanleveren voor de realisatie van een duurzaam energiebeleid.

De modellen voor montage op kastdeur of volle afdekplaat worden aangeboden als EMDX³ Access (instapmodel) en EMDX³ Premium. Op beide kunnen extra communicerende modules (bussysteem) worden geïnstalleerd zodat gegevens niet enkel lokaal afgelezen kunnen worden, maar ze ook kunnen worden doorgestuurd in functie van een doeltreffend beheer.

De modules die op de achterzijde van de EMDX³ Premium centrale geplaatst kunnen worden combineren functies als geheugen, temperatuurmeting, en RS 485 (JBUS / MODBUS) of Ethernet communicatie.

Energietellers

De nieuwe EMDX³ energietellers meten de verbruikte elektrische energie van een mono- of driefasige kring stroomafwaarts van de distributieteller. Doordat ze direct achter de kop van een groep vertrekken worden geïnstalleerd, meten ze het totale verbruik gegroepeerd per zone en per toepassing (bv. verlichting, verwarming/ airco).

Het gamma werd uitgebreid met MID gecertificeerde tellers. Deze zijn uiterst geschikt voor de actuele vraag van de markt, aangezien op basis van de gegevens die deze tellers opleveren, de verrekening van elektrische energie mag gebeuren aan derden.

De energietellers beschikken over ofwel een RS 485-poort of een uitgang met impulsen. Hierdoor kunnen ze de meetwaarden doorsturen naar een centraal beheersysteem.

Software & webserver

Legrand biedt een dubbele oplossing aan voor het communiceren en het centraal beheren van de meetgegevens van een laagspanningsinstallatie. Het uitgangspunt is dat ieder verdeelbord een IP-adres toegewezen krijgt.

Een specifieke software laat toe om met een PC, gekoppeld aan een privénetwerk de meetwaarden van iedere teller of centrale te consulteren, te bewaren en te exporteren. De gegevens worden gegroepeerd per dag, per maand en per jaar, en dit zowel voor het heden als voor het verleden.

Een andere mogelijkheid is de installatie van een webserver. Hierdoor kan men vanop afstand en op eender welk moment de meetwaarden consulteren en dit via een toestel dat beschikt over een internetnavigator (PC, smartphone, tablet, …).