Hoe Legrand de uitdagingen van hotelautomatisering aangaat

Hoe Legrand de uitdagingen van hotelautomatisering aangaat

15/12/2021 - 16:25

Ondanks de gezondheidscrisis en de opkomst van toeristische accommodatieplatforms kijkt de hotelsector vooruit naar de toekomst en wil hij zijn gasten een steeds betere ervaring bieden. Legrand helpt hen daarbij, in samenwerking met AV-Architects. Een natuurlijke match tussen de fabrikant en de integrator.

Sterke marktgroei

“De vraag naar automatiseringsoplossingen voor hotelkamers is sterk gestegen”, zeggen Michael Vandermeerschen en Pierre Coulon, respectievelijk Business Development Manager Sustainable Building en Business Development Manager Real Estate & Hospitality bij Legrand. “Onze eerste verwezenlijkingen in Dubai werden snel gevolgd door andere projecten in Europa. In ons land was het eerste project nog niet afgerond toen een tweede van start ging. De sector is dynamisch, zowel wat nieuwbouw als renovatie betreft.”

Pierre Coulon: “Dit geldt des te meer nu er nieuwe prioriteiten ontstaan, vooral met focus op het milieu. Energiebesparing, behoud van middelen en duurzaamheid staan centraal in gesprekken met investeerders, managers (hotelketens of particuliere investeerders), studiebureaus, architecten of binnenhuisarchitecten.”

Elkaar aanvullen is fundamenteel

Pierre Coulon en Michael Vandermeerschen: “Om aan de behoeften van onze klanten in de hotelsector te voldoen, hebben wij een brede waaier aan oplossingen ontwikkeld die perfect verenigbaar zijn met de andere technieken in het gebouw. Voor die coördinatie hebben we een dirigent nodig die de tussenkomst van de elektricien, het studiebureau, de HVAC-specialist, enzovoort, in goede banen leidt... Iemand die daarbij rekening houdt met de beperkingen van het project en oplossingsgericht denkt. Als integrator voldoet AV-Architects aan alle criteria.”

Geen validatie zonder mock-up room

De voorbereiding van de mock-up room is een belangrijke stap voor de goedkeuring van de projectontwikkelaar en het architectenbureau op het gebied van ontwerp, budget en technische oplossingen. Michael Vandermeerschen: “Is het comfort van de gast optimaal? Is de energiebesparing voldoende? Kostenbeheer onder controle? Is de schaalbaarheid van het systeem gegarandeerd?” Dit zijn allemaal vragen die de mock-up room moet beantwoorden. Benoît Saintelet, projectmanager bij AV-Architects, gaat verder: “Als integrator anticiperen we zoveel mogelijk op vragen waar de projectontwikkelaar nog niet dacht. In het stadium van de mock-up room bieden we al meteen een technisch antwoord.”

Hotelautomatisering bij Pairi Daiza

Hoe sneller het team van Legrand-AV Architects bij de ontwikkeling van het project wordt betrokken, hoe doeltreffender de automatiseringsoplossing. Pairi Daiza Resort is een perfect voorbeeld. Michael herinnert zich: “Samen met Benoît en zijn team hebben we het bestaande domoticasysteem geoptimaliseerd zodat het op het niveau van het hele hotel werd geïntegreerd (in plaats van een beheer per kamer). Enerzijds geniet de gast zo van een comfortabeler verblijf. Anderzijds verbetert de hoteluitbater de efficiëntie van zijn diensten (minder onnodige taken of verplaatsingen, minder energieverspilling). Een echte win-winsituatie.”

IT in functie van de klantervaring

Elke partner beheerst zijn eigen sterkte en kan op de ander vertrouwen. Legrand profiteert van de sterke punten van de internationale groep om innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen. AV Architects maakt gebruik van zijn jarenlange expertise om deze in de praktijk te brengen.

“U kunt zich niet altijd voorstellen welke technologie schuilgaat achter zoiets simpels als een drukknop”, vullen Michael en Benoît aan. “Ons GRMS (Guest Room Management System) is gebaseerd op het BACnet-protocol, dat de verschillende apparatuur met elkaar verbindt waardoor het systeem zorgt voor:

  • een verlaging van de personeels- en energiekosten (verwarming/ventilatie/airconditioning)
  • een verhoging van het comfort en een verbetering van de klantervaring (CX)
  • een flexibeler systeem (open, modulair, herconfigureerbaar)

Een van de sterke punten van ons systeem is de Virtual keycard, een echt technologisch juweeltje. Zoals de naam al zegt, kan hij de aan- of afwezigheid van een gast zonder kaart vaststellen! De informatie wordt doorgegeven aan het systeem via het deurcontact en de bewegingsdetectoren die verschillende scenario's bepalen volgens de reacties van de gast. De verlichting, de verwarming, enz. wordt zo enkel geactiveerd wanneer dat nodig is. Een echte doorbraak!”

UXOne: de toekomst is nu

De Virtual keycard is nog maar het topje van de ijsberg. Om de klantervaring aanzienlijk te verbeteren, brengt Legrand in de loop van 2022 een nieuwe totaaloplossing op de markt: UXOne

UXOne is een nieuw managementsysteem, specifiek voor hotelkamers. Intuïtief, geconnecteerd, evolutief, draadloos... Het maakt het verblijf aangenamer en comfortabeler dan ooit. Gedaan met het betreden van een te warme kamer, niet meer gewekt worden door het schoonmaakpersoneel, geen tijd meer verliezen met het zoeken naar de lichtschakelaar in het midden van de nacht: dankzij de draadloze installatie, zijn werking per zone op basis van de werkelijke bezetting van de kamer en zijn connectiviteit met het PMS (Property Management System), biedt de UXOne-thermostaat de gast een nieuwe ervaring. Dit terwijl hij de hotelmanager een even eenvoudige als doeltreffende technische oplossing garandeert, vanaf de aankomst tot het vertrek van zijn gasten.

Bent u van plan een hotel te bouwen of te renoveren? De draadloze installatie van UXOne en de compatibiliteit met alle producten van Legrand of BTicino zullen aan uw behoeften voldoen.

Ontdek onze hospitalityprojecten