Een veilige werkomgeving dankzij UPS

Een veilige werkomgeving dankzij UPS

16/03/2021 - 14:49

Spanningsdippen of stroomonderbrekingen zijn vaak van korte duur, maar de gevolgen voor een bedrijfsnetwerk en apparatuur kunnen groot zijn. De installatie van een UPS-systeem zorgt voor de nodige bescherming. We vroegen John van Hemert, Calculator Energiedistributie bij Legrand, waarom een UPS-installatie een verstandige keuze is.

Binnen een LAN-bedrijfsomgeving (Local Area Network) staan servers, datakasten, computers en andere apparatuur met elkaar in verbinding. Dergelijk netwerk functioneert meestal prima, tot er een onverwachte stroomonderbreking optreedt. Dan is het vaak alle hens aan dek om apparatuur opnieuw opgestart te krijgen en – minstens even belangrijk – cruciale bedrijfsgegevens integraal te recupereren. De installatie van een UPS is een belangrijke stap naar een optimale beveiliging van bedrijfsapparatuur en -gegevens.

De voordelen van een UPS

John van Hemert licht toe: “Zowel in kantoorpanden als in een industriële omgeving kan een UPS een belangrijke rol spelen in de beveiliging tegen spanningsdippen en stroomonderbrekingen. De performantie en technische vereisten van een UPS-systeem verschillen per sector: in een ziekenhuis of petrochemisch bedrijf kunnen stroomonderbrekingen tot gevaarlijke situaties leiden, terwijl de impact in een kantooromgeving relatief beperkt is. In beide situaties is echter een goede bescherming nodig, waarbij een UPS de garantie biedt voor een stabiele werkomgeving – met een goede filtering van noodspanning – en een continuïteit in bedrijfsprocessen. Dat bespaart een bedrijf onnodige zorgen en kosten.”

Op maat van de klant

“Als een bedrijf wil investeren in een UPS-systeem, dan is maatwerk essentieel. Bij Legrand beschikken we over zowel conventionele systemen – die niet aanpasbaar zijn – als modulaire (uitbreidbare) toepassingen. Tegelijk biedt Legrand diverse uitvoeringen aan, van 600 VA tot en met 4,8 MVA voor grotere installaties, om aan iedere vraag te kunnen voldoen. Een belangrijk aandachtspunt bij de keuze van een UPS is de zogenaamde ‘autonomietijd’: wat is de tijdsduur waarbij een UPS spanning moet blijven leveren bij een stroomonderbreking? Meestal ligt deze autonomietijd tussen de 4 à 30 minuten, maar er zijn ook bedrijven die 12 of zelfs 20 uur vragen (voor bijvoorbeeld een meldkamer). Let wel: hoe groter de autonomietijd, des te groter het gewicht aan batterijen die hiervoor nodig zijn.”

De rol van een calculator

“Als calculator zit ik samen met installateurs en klanten rond tafel om bij een aanvraagproject alle technische elementen duidelijk in kaart te brengen, om op die manier een transparante prijsopgave te maken. Ik ga met hen in gesprek over hun project, specifieke technische wensen (zoals autonomietijd en redundantie) en de nood aan advies en nazorg. Ik stel hen telkens gerust dat Legrand heel wat technische specialisten in huis heeft die steeds klaar staan om als betrouwbare partner zowel installateurs als klanten met raad en daad bij te staan in hun specifieke projecten. Ik ben er trots op dat we vanuit ons bedrijf een breed assortiment aan kwalitatief hoogstaande UPS-systemen en datakasten aanbieden, zodat bedrijven hun netwerken, apparatuur én data op elk moment kunnen beschermen en op die manier steeds op volle toeren kunnen blijven draaien.”

Wilt u weten met welk UPS-systeem u uw bedrijfsgegevens kunt beschermen? Contacteer ons via marketing.benelux@legrand.com.