Bewegingsdetectie is het uitgangspunt voor lichtbeheer bij Legrand

Bewegingsdetectie is het uitgangspunt voor lichtbeheer bij Legrand

05/09/2014 - 08:04

Bewegingsdetectie is, samen met de mate van natuurlijke lichtinval, de kern van elk doeltreffend systeem voor Lighting Management. Legrand speelt op deze groeimarkt in met een uitgebreid aanbod detectoren.

Het assortiment kan ingedeeld worden in drie productgroepen.

• Detectoren voor installatie in de muur. Ze zijn verkrijgbaar in eenzelfde afwerking als de overige schakelaars in de ruimte, zoals bijvoorbeeld LivingLight, Céliane of Mosaïc.
• Detectoren voor valse plafonds. Oplossingen die vooral tertiair worden toegepast, denk daarbij onder meer aan vergaderzalen en sanitaire ruimtes.
• Opbouwdetectoren die, met een beschermingsgraad van IP55 en hoger, ook aangewezen zijn voor buitengebruik.

Green Switch

De detectoren van de eerste generatie functioneerden uitsluitend op aanwezigheid. Nu wordt zowel op aan- als afwezigheid gedetecteerd. Met de Green Switch bij Legrand (conform EN 15193) kan de gebruiker ervoor kiezen de automatische schakeling te omzeilen en de verlichting manueel te activeren. Handig wanneer men een ruimte slechts kort betreedt.
De Green Switch houdt vanzelfsprekend rekening met de sterkte van het invallend natuurlijk licht. Bij het overschrijden van een bepaalde lichtdrempel (bv. 600 Lux), wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld.

Autonoom of geïntegreerd

Ongeacht of een systeem wordt geïnstalleerd op basis van passieve infrarooddetectoren (PIR) of één dat de PIR-technologie combineert met ultrasoon (US), een belangrijke troef voor de installateur is dat hij kan programmeren met behulp van een afstandsbediening. Gewoon naar de detector in kwestie richten en de gegevens doorsturen via infrarood.

Naast het aanbod autonome detectoren, is Legrand ook de partner van uw keuze voor detectoren geïntegreerd in een domotica- of lichtbeheersysteem. Hier wordt gewerkt met scenario’s die bijvoorbeeld rekening houden met de onmiddellijke nabijheid van ramen en het invallende daglicht om de verlichting geleidelijk aan te gaan dimmen en volledig uit te schakelen van zodra er voldoende natuurlijk licht is.