40.000 m³ minder gasverbruik door efficiënte productie

40.000 m³ minder gasverbruik door efficiënte productie

02/02/2021 - 09:23

Bij Legrand is duurzaamheid geen hype, maar een belangrijk onderdeel van het beleid. We vroegen Erik van Avendonk, Quality & HSE Manager bij Legrand Nederland en Minkels – onderdeel van Legrand Nederland –, en Derk Jan Buter, COO Minkels en Legrand Nederland, om een aantal concrete voorbeelden te geven van hoe Legrand efficiënter en groener produceert en hoe dit alles past binnen een globale MVO-aanpak.

In de Benelux-vestigingen van Legrand wordt hard gewerkt om duurzaam ondernemen in de praktijk toe te passen. De vestiging in Boxtel is gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder. Erik van Avendonk geeft een aantal typerende voorbeelden: “Eind januari jl. hebben we twee poedercoatinglijnen in onze Nederlandse vestigingen in Boxtel en Veghel terug gebracht tot één lijn in Veghel. Door deze ingreep zullen we niet alleen het gasverbruik met 30 à 40.000 m³ verminderen, maar ook de transportkosten, CO2-uitstoot en waterverbruik aanzienlijk terugbrengen (met circa 500 m³). In 2018 en 2019 zakte het waterverbruik in Boxtel trouwens al met 600 m³.”

“We pakken ook het gebruik van vervuilende profileerolie bij de productie van onze producten aan. Omdat deze olie behoorlijk wat vervuilende organische stoffen (VOC’s) bevat, willen we – geïnspireerd door onze collega’s in het Verenigd Koninkrijk en Italië – de switch maken naar het testen van meer milieuvriendelijke olie in onze productie.”

Derk Jan Buter vult aan: “Ook binnen het wagenpark van ons bedrijf is een omslag aan de gang, met name van het gebruik van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden. Bij Legrand wordt momenteel niet alleen geïnvesteerd in extra laadpalen, maar gelden via onze policy ook maximale uitstootnormen voor lease-auto’s. De trend naar elektrisch rijden is wat ons betreft niet meer te stoppen.” Deze initiatieven passen binnen het duurzaamheidsprogramma van de Legrand Group. Dit bestaat uit 18 onderdelen die voor het hele bedrijf van toepassing zijn en die zeer divers qua thema’s zijn, zoals machineveiligheid en het bijdragen aan goede doelen. Voor die laatste doelstelling leverde Legrand vorig jaar overigens een waardevolle bijdrage via de gratis levering van deurcommunicatie aan zorgcentra in België en Nederland.

Bekijk wat Legrand voor u kan betekenen op het gebied van efficiënt energiebeheer