Zo kiest u de juiste elektriciteitskabel

Zo kiest u de juiste elektriciteitskabel

28/09/2022 - 09:28

Afhankelijk van de werken die u binnen of buiten moet uitvoeren, heeft u verschillende elektriciteitskabels nodig. Kom hier meer te weten over de meestgebruikte kabels en hun toepassing.

5 veelvoorkomende kabels

Onderstaande elektriciteitskabels en -draden worden het vaakst gebruikt voor residentiële toepassingen:

1. VOB

Een VOB is een stijve elektriciteitsdraad, verkrijgbaar in verschillende kleuren, die doorgaans bestaat uit slechts één massieve koperdraad. Een VOB wordt enkel binnenshuis gebruikt, bijvoorbeeld bij de installatie van verlichting en schakelaars of in de zekeringkast.

2. XVB en EXVB

Een XVB-kabel bestaat uit meerdere VOB-draden, die beschermd worden door een grijs omhulsel. XVB's kunt u zowel binnen als buiten gebruiken, en dat voor diverse toepassingen. Let wel: moet u kabels buiten in de grond leggen, dan heeft u een EXVB-kabel nodig.

3. Coax

Een coaxkabel gebruikt u om beeld en geluid over te dragen, bijvoorbeeld bij de aansluiting van een televisietoestel. Deze kabel bestaat uit twee geleiders: de buitengeleider schermt het signaal af van storende factoren.

4. UTP

Moet u een telefonie- of computernetwerk aanleggen? Gebruik dan een UTP-kabel. Deze netwerkkabel staat ook wel bekend als een ethernetkabel, internetkabel of 'twisted pair' kabel. Belangrijk: wilt u ook bescherming tegen externe invloeden? Gebruik dan een FTP-kabel.

5. BUS

Wanneer u in huis domotica wilt installeren, moet u daarvoor buskabels gebruiken. Via deze kabels kunnen verschillende elektronische systemen met elkaar communiceren.

Hoe dik moeten kabels zijn?

De dikte van een kabel bepaalt hoeveel stroom erdoor kan. Om te vermijden dat een kabel doorbrandt, is het belangrijk om de juiste dikte te kiezen. En dat hangt af van de toepassing:

  • Schakelaars en lichtpunten: 1,5 mm²
  • Stopcontacten voor gewone toestellen: 2,5 mm²
  • Stopcontacten voor zware toestellen: 4 à 6 mm²
  • Gemengde kringen: 2,5 mm²

Zorg ook dat u altijd een zekering voorziet in de zekeringkast: als de kabel toch te warm wordt, zal de zekering automatisch springen.

Kabels check? Tijd voor het echte werk. Volgens deze 7 stappen wordt het leggen van elektriciteit alvast een stuk makkelijker.