Hoe kunt u een stroomuitval in huis voorkomen?

Hoe kunt u een stroomuitval in huis voorkomen?

20/09/2022 - 09:51

Herkent u het fenomeen van de flikkerende lamp in de woonkamer? Dit gebeurt als gevolg van spanningsschommelingen op het net. Sommige toestellen zijn gevoeliger dan andere. Met de juiste maatregelen slaagt u erin om de kans op een panne in huis maximaal te beperken.

Een elektriciteitspanne kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld een kortsluiting in huis. Als elektriciteitskabels in contact komen met elkaar, wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm en ontstaat zelfs het risico op brand. Dankzij een beveiliging wordt de elektriciteit in dergelijk geval uitgeschakeld.

Onverwachte stroompannes vermijden

Om het risico op kortsluiting in huis te voorkomen, is het belangrijk om de volgende aanbevelingen te respecteren:

 • Controleer elektrische kabels in huis regelmatig op beschadiging van de isolatielaag.
 • Gebruikt u verlengsnoeren? Rol deze dan helemaal uit om de kans op storingen te verkleinen.
 • Plaats elektrische snoeren nooit onder een tapijt of zeil, omdat dit tot slijtage kan leiden.
 • Gebruik nooit meer ampère dan is toegestaan. Dit kunt u controleren op de zekeringen in uw meterkast.
 •  

  Daarnaast is het ook belangrijk om de ventilatie en/of filters van grotere toestellen steeds tijdig te reinigen. Kleinere apparaten zet u best uit als u ze langere tijd niet gebruikt. In elk geval doet u er goed aan om enkel toestellen te kopen die voldoen aan kwaliteitskeurmerken (te zien via de CE-markering). Ook een regelmatige controle van uw binneninstallatie kan mogelijk onheil voorkomen.

   

  Noodstroomvoorziening bij geplande stroompanne

   

  Noodstroomvoorziening (“Uninterruptible Power Supply” of UPS) zorgt ervoor dat u tijdens een stroomstoring uw apparaten gewoon kunt blijven gebruiken. U heeft dan meer dan voldoende tijd om bijvoorbeeld een back-up te maken van gegevens op uw computer. En uiteraard vermijdt u ook dat dure toestellen en apparaten in huis schade oplopen.