FAQ kabeldraagsysteem P31+

FAQ kabeldraagsysteem P31+

1. In welke situaties kan ik beter de MF (auto) of de ST versie gebruiken?

Het ST systeem met ECLIC koppelplaten is al jarenlang bekend en vertrouwd. De MF en MF auto systemen werken sneller, vooral bij installaties die bestaan uit langere rechte stukken en weinig hulpstukken kennen. Tevens worden er bij de MF (auto) systemen 2 onderdelen gehandeld waar dit er bij het ST systeem 3 zijn. Uiteindelijk is de keuze voor uw favoriete systeem aan U.

2. Wat is het draagvermogen van de P31+?

Het draagvermogen komt overeen met het huidige P31 systeem. Voor de exacte belastings- en overspanningsmogelijkheden, zie het technisch fiche van de gekozen kabelgoot op www.ecataleg.be onder het desbetreffende artikelnummer. Nieuw in het P31+ programma: 2 varianten voor extra zware belasting en/of langere overspanningen. Dit zijn de types ZW (zwaar) en de EZW (extra zwaar). De hoogte 60 modellen gaan tot 6m overspanning, de hoogte 100 modellen zelfs tot 8 meter.

3. Wat te doen bij grote overspanningen en/of zware belastingen?

Er zijn in het P31+ programma 2 varianten toegevoegd voor extra zware belasting en/of langere overspanningen. Dit zijn de types ZW (zwaar) en de EZW (extra zwaar). De hoogte 60 modellen gaan tot 6m overspanning, de hoogte 100 modellen zelfs tot 8 meter. Deze kabelgoten worden met schroefkoppelplaten aan elkaar gezet en we adviseren de 6m lengtedelen te gebruiken om het uzelf makkelijker te maken tijdens de montage. Zie www.ecataleg.be voor de technische fiches met de desbetreffende belastingsgrafieken.

4. Wanneer dient er een bodemversterker gebruikt te worden?

Voor Functie Behoud installaties (FB installaties) zijn de bodemversterkers verplicht voor tracés in breedte 300 en 400. Tevens zijn ze voorgeschreven voor de installaties in hoogte 100mm vanaf breedte 400.

Voor installaties in hoogte 60 en 25 adviseren wij vanaf breedte 400 een bodemversterker toe te passen als het optische aspect belangrijk is (zichtwerk) of als er (toekomstige) extreme belastingen te verwachten zijn. Denk hierbij aan het verleggen van bovengemiddeld dikke voedingskabels en grote ondersteuningsafstanden. Een kabelgoot die fysiek niet vol ligt, nodigt uit om er (later) nog kabels bij in te leggen, ondanks dat ze misschien qua kabellast al maximaal belast wordt.

5. Wat te doen bij zichtwerk?

Bij zichtwerk (locaties waar het kabeldraagsysteem in het zicht blijft, ook na ingebruikname van de ruimte) adviseren wij vanaf breedte 400 een bodemversterker toe te passen. Deze draagt bij aan het reduceren van de volgens norm toegestane standaard doorbuiging onder kabellast en geeft daarmee een ‘strakkere look’.

In de overgangsperiode van P31 naar P31+ adviseren wij, daar waar mogelijk, zo snel mogelijk op het P31+ systeem over te gaan. Op korte termijn zullen er nog onderdelen beschikbaar zijn van het oude systeem, indien men langer met de huidige P31 blijft installeren, bestaat het risico dat als er aan het eind van het project geen onderdelen meer beschikbaar zijn.

6. Kan ik ook Functie Behoud (FB) systemen aanleggen met de P31+?

Ja, het nieuwe programma biedt zelfs de mogelijkheid dit met het MF (auto) als ook het ST systeem uit te voeren. Naast de al bekende ophang constructies heeft Legrand nu ook een mogelijkheid met wandconsole waarbij de draadstang terug gevoerd wordt naar de muur ( denk aan groot hoogteverschil tussen installatie en plafond) en zelfs een oplossing zonder draadstang (sneller installeren en lagere kosten). Tip: denkt u er bij de traditionele systemen met console en draadstang aan de ankers vast mee te boren, maar de draadstang pas na het kabeltrekken aan te brengen? Dat scheelt kabelrijgen. Voor de details, zie ons certificaat: ABP P-MPA-E15-007 op www.ecataleg.be of vraag onze supportafdeling: aftersales.belux@legrand.com.

7. Heb ik niet veel meer zaagverlies met het MF (auto) systeem?

Met het nieuwe MF (auto) system houdt u niets meer over als met het traditionele systeem met koppelplaten. Als een kabelgoot wordt afgekort, is dit om een hulpstuk te kunnen plaatsen, of bijvoorbeeld om te stoppen en ergens anders verder te gaan. Als u (achter het geplaatste hulpstuk) verder gaat met het resterende stuk van het afkorten, blijven er ook geen stukken lengtedeel over. Opm.: een hulpstuk (altijd bevestigd met schroeven) past altijd; zowel op beide uiteinden als op een afgekorte kant, dus daar zit geen belemmering. Bekijkt u anders ook ons montage handboek op www.ecataleg.be voor meer snij- en afkortmogelijkheden.

8. Waar vind ik (technische) informatie over het nieuwe systeem

Alle technische informatie staat in de deelcatalogus die u kunt vinden op www.ecataleg.be.

9. Is de nieuwe P31+ ook gecertificeerd?

De P31+ is HET Europese kabelgoot programma van Legrand. Het heeft dan ook alle gebruikelijk certificeringen:

  • IMQ; het gehele systeem is ontworpen volgens de IEC61537, de Europese norm voor kabeldraagsystemen,
  • CE op alle componenten,
  • ABP volgens DIN4102-12: Functie Behoud op diverse installatie constructies, alle bestaande uit standard componenten,
  • UL keur voor export naar de USA en diverse andere landen buiten de EU,
  • DNV voor de Maritieme wereld,
  • PEP: Product Environment Profile voor het inzicht in de milieu impact van de verschillende onderdelen.

10. Is het oude P31 systeem nog verkrijgbaar?

Legrand heeft uiteraard een overgangsfase voorzien. De oude P31 zal echter vanaf 1 November uitgefaseerd worden. Na deze datum kunnen we de levering van de oude producten dan ook niet meer garanderen De hoofdafmetingen van het systeem veranderen echter niet, waardoor oud en nieuw materiaal door elkaar gebruikt kunnen worden. Een bestaand systeem kan dus met de P31+ uitgebreid worden. Meestal is de toepassing van een EDU koppeling voor de verbinding voldoende. Er zijn een paar uitzonderingen waar even aandacht aan besteed moet worden:

  • de systeemhoogte voor RVS gaat van 75mm naar 60mm om eenheid te krijgen in het P31+ systeem. Dit maakt combineren van oud en nieuw echter wel moeilijk.
  • De ‘klik’ accessoires passen alleen bij de eigen versie, dus nieuw bij nieuw en oud bij oud systeem,
  • de afmetingen van de hulpstukken breedte 400 en groter verschillen. De bijbehorende deksels passen dus alleen op de eigen versie (oud bij oud, nieuw bij nieuw).

11. De OFT is verdwenen, wat pas ik nu toe?

Het stalen OFT kabelgoot systeem was een specifiek kabelgoot systeem voor het leggen van glasvezel kabels in datacenters. Vanwege het uitgebreidere pakket en het nog makkelijker verwerken van de glasvezelkabels heeft Legrand nu echter het Fiber Raceway programma opgenomen: een halogeenvrij kunststof systeem, wederom specifiek toegesneden op het leggen van optic fiber in datacenters. Tevens heeft Legrand een “Secure Pathway” van staal met afsluitbare deksels voor optic fiber of koper trace’s welke extra beveiligd dient te worden. Voor meer informatie, check onze website www.ecataleg.be.